Translate

сряда, 14 март 2012 г.

Вижте нещата отвътре и си помислете дали си струва да чакате заболяването да ви връхлети


Информационната кампания за рака на дебелото черво „Виж нещата отвътре" се провежда за втора година у нас и е посветена на Световния месец за борба с рак на дебелото черво.
Организаторите на инициативата - Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) съобщиха, че целта им е да информират за нуждата от редовни профилактични прегледи за образувания, които могат да станат тумори на дебелото черво.
Партньори на събитието са район Възраждане на столична община, клуб ”Млад онколог”, фармацевтична компания Рош и МОЛ София.
Ракът на дебелото черво се развива най-често след 50-годишна възраст е вторият най-често срещан злокачествен тумор. Той е сред малкото познати форми на рак, които подлежат на скрининг и могат да бъдат открити в начален стадий и съответно лекувани успешно. Според статистиката в страната се регистрират над 4600 нови случая годишно, което е 13,4% от всички тумори. С всяка изминала година обаче броят на новорегистрираните с рак на дебелото черво расте.
У нас за съжаление заболяването се открива сравнително късно - 1/3 от случаите или 33% се диагностицират в четвърти стадий, за разлика от развитите държави, където този процент е 20-25%. Причината за това е липсата на Национален популационен скрининг. Тя подчерта че с кампанията провокират хората да видят нещата отвътре и да си помисляте дали си струва да чакат заболяването да ги връхлети, каза Жени Адърска, председател на АПОЗ.
Според д-р Росица Кръстева, химиотерапевт от МБАЛ Царица Йоанна-ИСУЛ” най-често симптомите се появяват едва в късния стадий на болестта и те са анемия, болка, редуване на диарични с кървави изпражнения или констипация. Нейната препоръка е дори и при най-малките съмнения да се търси специализирана лекарска помощ.
Заболяването вече може да се диагностицира чрез тест, откриващ генетични аномалии в клетките, намиращи се в изпражненията. Надеждите на българските лекари са той да се прилага скоро и у нас. На колоноскопия обаче трябва да се подлагат всички, които имат някакви оплаквания като кървене, неясни коремни болки или са фамилно обременени.
Открит навреме ракът на дебелото черво е лечим. Дори и при напредналите форми има много възможности болестта да се контролира и овладее като хронично заболяване с новите таргетни терапии. Доказано е, че петгодишната преживяемост при ранните стадии е между 80 и 90%, а при напредналите - от 60 до 30%.
До 20 март пред Мол София е изложен макет на дебело черво с диаметър 3,5 м и дължина 10 м, на който нагледно може да се види как се образуват тумори в червото и
 как могат да бъдат лекувани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар