Translate

понеделник, 12 март 2012 г.

Глаукомата е сред водещите причини за слепота в света

Всеки четвърти или 20 000 души с глаукома у нас не се лекуват


Тази година Световната седмица на глаукомата протича под мотото „Не позволявайте на глаукомата да помрачи живота Ви“. Инициативата акцентира, както върху необходимостта от провеждането на редовни профилактични прегледи, така и засяга темата за съпричастността и подкрепата, които трябва да бъдат оказвани на страдащите от заболяването.
Според световната статистика 2% от хората около и над 40 години страдат от глаукома, а симптомите са свързани с повишено вътреочно налягане, ограничаване на периферното зрение, с внезапни болки в окото, зачервяване и замъглено зрение, цветни кръгове виждани около лампата и дори гадене и повръщане. Глаукмата е хронично прогресиращо заболяване, което се нарежда на второ място сред причините за слепота и на 1 по предотвратима слепота. В света има около 60-70 млн. души с глаукома, от които близо 4,5-7 млн. души са двучно слепи, половината от тях не знаят дори от какво са ослепели, като тази цифра се очаква да нарасне значително до 11,2 млн. до 2020 г.. 
Заболяването се счита за генетично и може да възникне във всяка възраст дори и в детска, но неговата честота нараства с напредването на годините..
Между 60 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, но само половината от тях знаят и се лекуват. Всеки четвърти или 20 000 души с глаукома у нас пък не се лекуват и са заплашени от ослепяване, поради липса на средства, съобщи доц. Ботьо Ангелов, завеждащ Първо очно отделение в очна клиника към МБАЛ „Александровска”, по повод световната седмица за борба с глаукомата.
Редовните профилактични прегледи при очен лекар са от изключителна важност за ранното откриване на заболяването, което не може да се излекува напълно, но диагностицирано своевременно може да се овладее, развитието му може да бъде спряно, а зрението запазено. Хората над 60 г. трябва да ходят на преглед при офталмотолог на всеки 12 месеца, а при установено заболяване на половин година, защото от изключителна важност е прогресията на проследяване хода на заболяването.
Глаукомата е по-скоро нервнодегенеративно, отколкото чисто очни заболявания, причиняващо увреждане на зрителния нерв и намаляване на зрението. Рискови фактори за възникване на заболяването са: възрастта (всеки човек над 60 години), фамилна обремененост, раса, пол, диабет, късогледство, понижено артериално налягане, хипо- и хипертиреоидизъм, неврологични заболявания, травми на окото, хирургични процедури, отлепване на ретината, вътреочни тумори, очни възпаления и др.
Въпреки, че вътреочното налягане е рисков фактор и в миналото е считан за основна причина за увреждането на оптичния нерв сега е установено, че и други фактори са от съществено значение. Ето защо изследването само на вътреочното налягане е грубо и погрешно и са необходими и други структурни изследвания включващи оглед на очно дъно, роговица и т.н.. При съмнения за заболяването специалистите трябва да направят следните изследвания:
- Тест за острота на зрението
- Тест за зрителното поле, който измерва периферното зрение
- Преглед на очното дъно, за да се види ретината и зрителния нерв
- Тонометрия – измерване на очното налягане
- Гониоскопия – преглежда дренажните канали за вътреочната течност 
За всеки пациент съществува обаче индивидуална норма на вътреочно налягане, при която няма опасност от увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Счита се, че границите на нормалното вътреочно налягане са между 10 и 21 mmHg. При някои състояния като атеросклероза, диабет и др. се налага то да се понижи под 18 mmHg, а понякога и до 10-15 mmHg, за да се спре прогресирането на глаукомните увреждания. Според специалистите по-високото вътреочно налягане при даден човек не означава задължително, че той ще развие глаукома, тъй като дори и при нормални нива на налягане хората могат да бъдат предразположени и да страдат от загуба на зрение, причинено от глаукома. Това е установено при 1/3 от пациентите с диагностицирани глаукомни промени.
Заболяването глаукома се диагностицира трудно, протича почти безсимптомно, без оплаквания, прогресира незабележимо и се открива най-често в напреднал стадий, когато вече са настъпили необратими увреждания в зрителните функции-промени в зрителното поле, зрителният нерв с намаляване и отпадане на зрението. Ако човек не се лекува, постепенно губи периферното си зрение, а с течение на времето може да ослепее напълно.
Необходимо е лекарствата срещу това заболяване, за поддържане на таргетното прицелно вътреочно налягане, да се осигуряват напълно безплатно от НЗОК, която сега ги покрива едва на 50%, докато в ЕС реимбурсацията им е от 75 до 100%, заяви председателят на Националната пациентска организация(НПО) д-р Станимир Хасърджиев. Дори и в Румъния реимбурсацията е на 100%. Само у нас тя е в толкова нисък процент. Най-бедната държава в ЕС сме, но създаваме предпоставка хората да ослепеят макар, че колкото по напреднало е заболяването, толкова по-агресивна е терапията и още толкова по-скъпо е лечението.
Три са основните видове глаукома – вродена, първична и вторична. Вродената започва още в ранна детска възраст. Първичната е по-честа след 40 години, а вторичната глаукома се дължи на други съпътстващи заболявания или травма. От своя страна тези видове глаукоми се делят на откритоъгълни и закритоъгълни. Откритоъгълната е най-често срещаната форма. 
При нея налягането на вътреочната течност се повишава, защото тя не може да се оттича правилно. Глаукомата с ниско или нормално налягане се характеризира с прогресивно увреждане на зрителния нерв и загуба на зрително поле при статистически нормално вътреочно налягане. При закритоъгълната настъпва спонтанно и пълно запушване на дренажните пътища от ириса и остро повишение на налягането. Тя е съпроводена от силна болка в окото, намаление на зрението, гадене и главоболие. 
Капките за очи, лазерната и традиционната хирургия са трите метода на лечение засега.
Понякога се налага пациентите да си слагат три различни вида капки, чието месечно доплащане възлиза на близо 30-50 лв. и те прекъсват лечението си, тъй като не могат да си позволят да си купуват медикаментите, което крие опасност от тежки социални и икономически загуби. А ако се налагат и изследвания сумата нараства на 150 лева.
В писмо до премиера  Бойко Борисов, министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов и до Надзорния съвет на НЗОК те настояват да се върне пълната реимбурсация на медикаментите за глаукома, тъй като в случая става дума предимно за пенсионери, които са с изключително ниски пенсии.Те настояват още касата да плаща годишно за два профилактични прегледа за глаукома за хората над 40 години.
За трета поредна година безплатни прегледи за промени на вътреочното налягане ще има в 13 града у нас в периода 12-17 март 2012 г.  Всеки, желаещ да се прегледа, ще може да го направи в някой от 34-те офталмологични кабинета в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас, Плевен, Видин, Русе, Шумен, Ловеч, Севлиево, Пещера и Кюстендил. 
Информация за предварителните записвания може да бъде намерена на www.glaucoma.bg.Това съобщиха от НПО,националната глаукомна асоциация и от пациентската организация "Глаукома". 
В София  прегледите ще се извършват в УМБАЛ "Царица Йоанна" – ИСУЛ- 02/94 32 262 и 02/ 94 32 225, УМБАЛ "Света Анна"- 02/97 59 136 и 02/ 40 34 911, МБАЛ "Токуда"- 02/40 34 000, 0879 600 290, очна клиника "Ресбиомед"- 02/ 80 81 888 и медицински център "Хубча"- 02/ 95 55 667

Няма коментари:

Публикуване на коментар