Translate

събота, 31 март 2012 г.

Стресът води до главоболие


Главоболие може да получим от какво ли не. От тежко физическо натоварване, целодневното стоене пред монитора, гладуване, емоционално и умствено пренатоварване от постоянно безпаричие, домашни и проблеми в работата и т. н..
Главоболието, дължащо се на постоянен или прекомерен стрес, който изисква от нас незабавни реакции и е борба на организма да се приспособи към екстремните условия на живот, може да бъде ежедневно и да продължава дълъг период, в продължение на седмици или месеци. Всъщност се получава един порочен кръг – напрежението поражда стрес, стресът води до главоболие, което е свързано с напрягане на мускулите на главата и в еднаква степен засяга и двата пола. Обикновено се свързва с психично напрежение и депресия и лекарите го определят като тензионно главоболие, най-често срещаното главоболие в света, което с времето става хронично. Т.е. човек става сутрин, горе-долу е добре, но към обед получава тензионно главоболие, което може да е в слепоочията и на моменти да стяга цялата глава, като каска. От тензионно главоболие, около 80% от хората са имали такъв пристъп в една или друга ситуация на напрежение, страдат предимно хора подредени, педантични, с чувство за ред, ясни цели и стремеж към успех.
Стресът също така влияе на нашия организъм и функционално. Той води до увеличаване на количеството на стресовите хормони адреналин и кортизол, повишаване нивото на захарта и холестерола в кръвта, увеличаване нае сърдечния ритъм и кръвното налягане, подтискане на имунната система, стомашно-чревни разстройства, натрупване натоксини като въглероден диоксид и лактаза и емоционални промени, дължащи се на химията на мозъка.
Системният стрес може да предизвика инфаркт, инсулт, гастрит, колит, мигрена, главоболие, напълняване или рязко отслабване, язва, астма, депресия, инфекции на пикочния мехур, неврози и психози. Той значително покачва нивото на холестерола в кръвта и е причина за много бързото и съсирване.
Европейско изследване доказва, че мъже подложени на интензивен стрес, са седем пъти по-податливи на сърдечни заболявания и са 2-3 пъти по-застрашени от инфаркт в сравнение с мъжете, които водят спокоен живот. Дори здрави мъже подложени на перманентен стрес, не могат да изхвърлят от кръвта си мазнините, поети чрез храната, за разлика от по-спокойните мъже. Това ненормално поглъщане на мазнини в кръвта причинява слепване на червените кръвни телца, което е опасен предшественик на инфаркта. Освен това силният стрес може да доведе и до сексуални проблеми и липса на желание за близост и при двата пола, при мъжа може да доведе до импотентност и стерилитет.
Но не трябва да се гледа само негативната страна на стреса, защото той има и положително влияние върху организма, когато е в малки дози. В много напрегнати и непредвидими ситуации благодарение на положителния стрес човек се мобилизира и се справя с трудностите, постига лични, професионални успехи и се издига в кариерата и живота.

----

При стрес е да се избягват определени храни и напитки като кафе, чай, какао, полуфабрикати, яйчни жълтъци, масло, сирене, скариди и месо, масло, кашу, бадеми и други ядки, захар, алкохол.
Чая, кафето и шоколадовите напитки съдържат нервни стимулатори като кофеин и теобромин, които могат да ви освежат, когато сте уморен, но е препоръчително да се избягват, когато сте подложени на стрес, защото те отежняват безпокойството и влошават сънят. Освен това чая и кофеина влошават пептичната язва, която се свързва със стреса.
А за да живеете по-дълго необходимо е не само да се храните разумно и да правите физически упражнения, но и да мислите позитивно, да се радвате на нещата в живота около вас и да се чувствате добре в собствената си кожа т. е. да сте в мир със себе си и света.


Няма коментари:

Публикуване на коментар