Translate

четвъртък, 8 март 2012 г.

Приспивателните хапчета увеличават депресиите и риска от рак

Една трета от мъжете и жените имат проблеми със съня. Хапчетата против безсъние редовно приемани в продължение на няколко седмици или месеци водят до намаляване на чувствителността към тях. В резултат на това ефективността на лекарството спада и се налага използването на все по-големи дози за постигане на сънотворния ефект.

Резултатите от изследване, в което са участвали над 10 500 души, приемащи и 23 600 не приемащи такива хапчета, проведено от калифорнийски екип от учени сочат, че при хора, които редовно пият сънотворни лекарства, вероятността да живеят по-малко е с 30% по-голяма, отколкото тези които не пият такива. Опасността от самоубийства също нараства при тези от тях, които ги пият, тъй като медикаментите действат пряко на централната нервна система. Отчетено е още и нарастване в риска от ракови заболявания с 35%, при всички, които ги приемат най-малко четири пъти месечно в период от поне две години и половина без прекъсване.
Освен това хапчетата за сън влияят негативно и на хората с депресия, които заспиват много трудно, след което се събуждат в малките часове уморени и често пъти с главоболие, както и на определени умения. Например при шофиране реакциите, координацията се забавят, което може да доведе до пътнотранспортни инциденти.
Окончателните им изводи са:че има вероятност тези, които са пили между 18 и 132 таблетки на година, да починат 4,6 пъти по-рано. А тези, приемали под 18 хапчета, също са заплашени от риск да умрат но 3.6 пъти по-рано.
Според други проучвания приспивателните хапчета засягат дихателната система и причиняват различни респираторни проблеми докато човекът спи.
Лекарите съветват хората, които искат да ги спрат и да потърсят друг метод срещу безсънието, за да се избегнат неблагоприятните последици да не го правят от раз, а да намаляват дозата/броят постепенно.
Да припомним, че тези, които спят по-малко от 5 часа на денонощие са застрашени близо три пъти повече от развитие на диабет, а също така и от затлъстяване. Ако човек не спи достатъчно той произвежда "хормон глада". Тялото се опитва да компенсира липсата му, в резултат на което хората имат чувство за перманентен глад и ядат и пият бързо и неконтролируемо.
Липсата на сън води още и до увеличаване на кръвното налягане и е сериозна последица за нарушения в нервната система, депресия и дори алкохолизъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар