Translate

събота, 31 март 2012 г.

Суровите плодове и зеленчуци пречистват организма от шлаки и


Почти всички сурови плодове и зеленчуци са богати на глутатион пероксидаза (GPx) - антиоксидантен ензим, който щом достигне клетките на тялото става един от най-мощните прочистващи свободните радикали агенти. Особено авокадото и аспержите, а така също и повечето кръстоцветни зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, къдраво зеле са чудесни източници на GPx. Витамините в плодовите и зеленчуците, както и ценните ензими и ферменти в тях, защитават организмът от болестотворни микроорганизми и подпомагат зарастването на рани. Защото когато често се храним със сурови плодове и зеленчуци, те помагат на организма ни да пречиства шлаките. След което той се справя по-лесно с всяка болест.
Суровите плодове и зеленчуци са полезни освен заради антиоксидантните им свойства, но и заради фибрите в тях, които предпазват от натрупване на токсини в червата и спомагат за изхвърлянето им от тялото. Хранителните влакна, които съдържат суровите плодове и зеленчуци, премахват запека и хемороидите. Авокадото, къпините, артишока, тиквите и сладките картофи са сред най-богатите на фибри плодове и зеленчуци. Ако храната пък не набавя достатъчно фибри добре е да се приема например ленено семе.
Според американския диетолог и биохимик A. Дейвис, човек да бъде здрав, трябва да яде само сурова естествена храна, без термична обработка.
Доказано е, че чрез нейните ензими, витамини и минерални соли се стимулира обмяната на веществата, функцията на вътрешните органи, отстраняват се отпадъчните вещества, увеличава се физическата и умствената работоспособност, усилва се устойчивостта срещу заболяванията.
Препоръчително е обядът и вечерята да започват с голяма зеленчукова салата. Ако този режим на хранене ви стане навик, ще бъдат забравени излишните килограми, тъй като ензимите нормализират обмяната на веществата.
Според друго европейско проучване пък идеалният вариант е да се консумират зеленчуците сварени, на пара, печени или задушени. Защото много често в организма на любителите на суровите плодове и зеленчуци се забелязва излишък на силиций, който е опасен тъй като измества калция и магнезия, а това води до ранна остеопороза. Японски учени пък доказват, че суров лук, зеле, моркови, патладжани и други зеленчуци са „лекарства” против рак, тъй като те съдържат вещества, които потискат развитието му.
Според британски диетолози плодове е най-добре да се консумират сутрин преди закуска, след изпита чаша с хладка вода, която може да е смесена с лимонов сок.
Задължително обаче трябва да има поне минимум 30 мин. между храненето и приема им. Когато плодовете се ядат след хранене те не се разграждат правилно и им се губят полезните вещества.
Тези, които имат храносмилателни проблеми трябва да ядат плодове час преди да се хранят или два часа след това.
Плодовете може да се смесват с кисело мляко, но само ако нямате проблеми с киселините. Също така може да смесвате пресни и сушени плодове, както с кисело мляко така и с овесени ядки и с прясно мляко.
Няколко ябълки, кивита, чай с лимон, ако ги хапваме през няколко часа ще се чувстваме сити и можем да забравим тъпченето с баници и кифли по обяд, което се явява основната храна на много от работещите хора.
------

Знаете ли, че:
-Ако нарязаните и обелени картофи или зелената салата държим във вода около половин час това ще намали значително количеството на нитратите в тях;
-От варените моркови можем да усвоим пет пъти повече каротиноиди, отколкото от суровите. Освен това във варените моркови има три пъти повече антиоксиданти, отколкото в суровите;
-Суровият спанак носи на организма едва 2% каротиноиди, докато свареният дава цели 30% от тези полезни вещества на тялото ви. Вярно е, че някои витамини се губят при топлинна обработка, но тези, които остават се усвояват почти напълно;
Малките деца и възрастните хора не трябва да се хранят само със сурови храни. Смята се, че е полезно 60%от продуктите да се консумират сурови, а ч40%– термично обработени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар