Translate

петък, 16 март 2012 г.

Модерен апарат ще установява предразположеността ни към онкологични заболявания


Новото поколение техника - секвенатор MiSeq на американската фирма Illumina е предназначен за превенция и молекулна диагностика чрез генетичен анализ, който най-точно дава отговор дали по наследство човек е застрашен да развие някакъв вид онкологично заболяване. Изследванията с генетичния секвенатор MiSeq за диагностика на злокачествени и други тежки заболявания ще повишат терапевтичния ефект, тъй като лечението ще зависи от специфичните нарушения на ДНК. При ранно доказване на генетичния образ на рака или мутации на гени за предразположеност, се взима решения за индивидуално лечение на пациентите.
„Казано най-кратко със секвенатора MiSeq се определя молекулните изменения, свързани с диагнозата, прогнозата и терапията на заболяването. Пациентите ще се изследват предварително, преди да се назначи лечение. Така благодарение на молекулярния анализ ще се определя дали пациентът ще се повлияе добре от дадено лекарство или не. Изследването ще дава още и възможност  за определяне на точната доза медикамент, необходима за успешната терапия”, поясни проф. Иван Черноземски. При 10% от хората с рак се оказва, че болестта е наследствена. Анализът със секвенатора MiSeq ще даде възможност да се индивидуализира лечението при сърдечноболни, хора с психични заболявания и други хронични болести, обясни проф. д-р Драга Тончева, генетичен консултант към клиника "Малинов", ръководител на Катедрата по медицинска генетика на МУ-София и завеждащ Националния геномен център за социално значими заболявания. "Тя сподели, че има случаи, когато лекарство срещу аритмия би могло да я предизвика и това се дължи на факта, че има дефект в определен ген. По думите и новия апарат позволява да се използва за едновременно секвениране на няколко големи гени от генома на раковите тъкани и да дава информация за развитието на болестта и за лечението на всеки отделен пациент – така наречената персонализирана терапия. А с въвеждането на този радикално нов подход ще се създаде възможността терминът здравеопазване да върне истинския си смисъл и да спре да се асоциира с болнелечение. Персонализираната терапия е бъдещето на медицината, убедена е проф. Тончева.
Според проф. Дамян Дамянов, председател на Съюза на учените в България и председател на Българското хирургично дружество, една от основните причини за неблагоприятния изход от лечението при някои тежки социално значими заболявания е откриването на болестта в напреднала фаза като успоредно с това болничното лечение и скъпите лекарства натоварват както държавния, така и личния и семейния бюджет. Изследванията с новия апарат ще започнат през април, като вече започват записвания на тел. 02 965 57 11. Апаратът ще работи в столичната клиника „Малинов" и е първият от този вид в България. С новия апарат ще се изследва човешкото тяло с невероятна точност само за минути, а резултата след няколко часа ще сочи дали човек е застрашен да развие рак в даден момент от живота си.
Първоначално секвенатора MiSeq ще се използва за изследване за мутации и предразположеност към рак на млечната жлеза при пациенти и техни близки родственици..
Първите 95 пациенти ще могат да направят прегледи на цена 340 лв. От 15.03. т. г. желаещите може да се запишат на телефон 02 965 57 11.
Подобно изследване в чужбина струва около 5000 евро, съобщи д-р Максим Малинов, управител на клиниката.
По думите му само четири държави в Европа разполагат с този апарат, а това са – Великобритания, Холандия, Швейцария и Германия. България е петата европейска страна, която има възможността да предложи на пациентите си модерна диагностика и лечение.
Поетапно в клиника "Малинов" ще стартират генетични изследвания за рак на дебелото черво, белодробен карцином, болест на Алцхаймер, левкемии и други тежки социално значими заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар