Translate

четвъртък, 22 март 2012 г.

Бомба със закъснител цъка в болниците


Бомба със закъснител цъка в болниците, предупреди министърът в оставка. Ако парите за лекарства са 500 млн. лв., финансирането за болниците е за 1.1 млрд. лв., каза д-р Константинов.
Според него при управлението на болниците липсват политики, каквито той е искал да проведе с въвеждането на здравната карта. Константинов даде пример с онкодиспансера в Пловдив, който има достъп до милиони европейско финансиране, но в същото време е останал без персонал.
Здравният министър в оставка упрекна вицепремиера Симеон Дянков, че се е опитвал да кадрува във ведомството му. Финансовата система трябва да е благодарна на здравната, която успя да я стабилизира чрез парите от резерва на здравната каза, каза д-р Константинов.
Скандалът с лекарствата понапомпан, но решен
Скандалът с лекарствата е малко понапомпан, каза д-р Константинов по повод завишените цени. Според него обаче въпросът вече е решен.
Направиха се икономии за 4.2 млн. лв., каза д-р Константинов. Той допълни, че се чака още намаление, защото има още оферти, които чакат да бъдат включени. Процедурата за включване на лекарствата от касата отнема 15 дни по думите на министъра в оставка.
Според него трябва да се промени наребда номер 10. Ако това не стане, има подготвен проект, с който да се замразят цените на лекарствените продукти във време на криза, каза д-р Константинов. По думите му целта е да се постигне нивото през 2010 г., като предложението е дошло от фирмите.
Константинов сам подал оставка без никой да му я иска
Бившият здравен министър посочи, че сам е подал оставката си без никой да му я иска. “Още ми е криво, но смятам, че това ще е една повратна точка в личния ми живот. Точно това, че много от нещата, които исках да се свършват, не станаха. Това беше и мотивът ми да подам оставка”, каза д-р Константинов.
Той повтори, че не е имал подкрепата в Народното събрание за редица законопроекти. В парламента отлежават Национална здравна карта и планирането на болниците, законопроектите за медицинските изделия и за пушенето, изреди д-р Константинов. “Когато се разминаваш, не може да се бориш с всички, подаваш оставка и идва следващият”, каза той.
Според него от опозицията са го атакували тези, които са имали интереси в Министерство на здравеопазването и интересите им са били прекъснати. “Изведнъж тези хора ми станаха много активни критици”, каза д-р Константинов.
Той посочи, че няма да се записва на борсата, а ще се върне в професията. Константинов е гинеколог. “Грехота е, ако един министър не може да спести някой лев за черни дни. Надявам се да си намеря работа в България. Ако един бивш министър не може да си намери работа или специалист работил 20 години. Теглим чертата и гледаме нагоре”, каза д-р Константинов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар