Translate

вторник, 6 март 2012 г.

Стартира информационната кампания „За по-малко хепатит"


С над 100 жълти манекени, символизиращи борбата с хепатита, поставени в търговските центрове и молове на София, Пловдив, Варна и Бургас, до които ще има брошура за рисковите фактори и начините на превенция, стартира тази година информационната кампания „За по-малко хепатит". Целта на инициативата, насочени преди всичко към младите хора, е да запознаят хората с начините на превенция и разпространение на заболяването. Брошурата "Не е нужно да си жълт, за да си заразен с хепатит” ще се разпространява още и чрез туристически агенции за да информира пътуващите за заболяването и държавите, в които има епидемия от Хепатит А, за да се предпазят. Кампанията организира също така и томбола, която дава възможност на 500 от включилите се в нея за безплатно изследване на хепатит В и С в София, Пловдив, Варна и Бургас.
Според председателя на националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист" д-р Станимир Хасърджиев не е задължително човек да е пожълтял, за да е заразен с хепатит, тъй като заболяването може да протече без външни симптоми като кашлица, болки в ставите, висока температура и др.
При 1/5 от заразените с хепатит А (болест на мръсните ръце) и при всеки втори с хепатит В не се получава характерният жълт цвят на кожата.
Заразата с вируса на хепатит А е в резултат консумация на недобре измити плодове и зеленчуци, от заразени водоеми с питейна вода, от която се приготвя храна, а също така и приготвени от заразени хора храни, от миди, риба, морски храни, фекалии и др. Хепатит А се лекува бавно и засяга най-много децата.
В България вече има повече от 450 000 хронични носители на вируса на хепатит В, а само родените след 1992 г. са предпазени от заболяването, заради задължително въведената ваксинация. Хепатит В се предава главно по кръвен и полов път като заразяването може да стане дори с 1/100 000 част от капка кръв. Вирусът се предава също така и с всички телесни течности - слюнка, сълзи, пот, урина, сперма и др.. Може да се заразим с хепатит B и от целувка, ако вирусът е във висока концентрация в слюнката. Заболяването често може да протече без никакви симптоми или пък с грипоподобни оплаквания, като кашлица, болки в ставите, висока температура и други. Повечето от заразените обаче не подозират за болестта, докато не си направят изследване по друг повод.
В страната между 4 и 5% от населението са носители на вируса чрез т.нар. австралийски ген и са преносители на хепатит В по полов път и при раждане от майка на дете.
В 30-40% от случаите хепатит В хронифицира и след около 20 години води до чернодробна цироза и рак или рак на черния дроб като 1-2% от заболелите умират при остра фаза.
В световен мащаб годишно от вирусен хепатит умират 4 пъти повече хора, отколкото от СПИН. Страната ни е ендемична зона, което означава, че концентрацията на болестта е много висока, обясни пък д-р Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение към Инфекциозна болница „Проф. Иван Киров".
Инициаторите на кампанията припомниха, че лечението на хепатит В струва десетки хиляди лева, дълго е и понякога е за цял живот. Затова те горещо препоръчват ваксинациите, които са единственият начин да се предпазим сигурно от болестта. Цената на една моноваксина за хепатит В е около 30 - 40 лева, комбинирана е около 65- 70 лева.
Имунизацията срещу хепатит А е двукратна, а срещу хепатит В е трикратна.
Информационната кампания „За по-малко хепатит" ще бъде допълнително популяризирана в микросайт на националното сдружение за Борба с хепатита Хепасист. Освен това тя ще присъства във Facebook и Twitter. Всичко за рисковото заболяване може да научи на тел 0700 10 515 от медицинските консултанти на "Хепасист". Горещата линия ще бъде отворена от 11-00 до 17.00 ч. всеки ден, а цената е на едни градски разговор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар