Translate

събота, 31 март 2012 г.

Яйцата предотвратява остеопороза и рахит

Яйцата съдържат витамин D, който е полезен за костите ни. Той е с 64% повече, а холестерола в тях е 13% по-малко. Доказано е, че витамин D подпомага усвояването на калция от организма и предотвратява заболявания като остеопороза и рахит.
Според данните от канадско проучване консумацията на едно-две яйца на закуска, в продължение на две седмици, спомага да намалим килограмите си, тъй като високото съдържание на белтъчини ни носи чувство за ситост за по-дълго време, без да има повишаване в нивата на холестерола в кръвта. Яйцата освен витамини съдържат аминокиселиникато холин и метионин, които са изключително полезни за черния дроб. Яйчният жълтък има уникалното свойство да предизвиква свиване на жлъчния мехур. Това стимулира оттока на жлъчна течност в червата, което пък от своя страна подобрява перисталтиката и способства за усвояване на мазнините. Яйцата съдържат и почти всички минерали и витамини – например от група В и мастноразтворимите витамини К, Д, А и Е. Поради това те са пълноценна и сравнително евтина храна.
Естествено, не трябва да забравяме, че при проблеми с черния дроб яйцата не трябва да пържат или да се смесват с майонеза. Те не са препоръчителни и за тези, които страдат от камъни в жлъчката, тъй като причиняват спазъм на жлъчните пътища и водят до жлъчна криза.
„Едно яйце сутрин е идеалната закуска, която дава на тялото необходимите му полезни вещества за пълноценни действия през деня“, твърди експертът, цитиран от Би Би Си.


Знаете ли, че:
-Яйцето съдържа 13% протеини и само 80 -85 ккалории т. е. то е много хранителен продукт, но от него не се пълнее;
-Яйцата съхранявани в хладилник запазват своята свежест не повече от/до 3 седмици;
-Цветът на жълтъка зависи от фуражните смески с които се хранят кокошките и изобщо не предопределя полезността му. Полезният лецитин в яйчения жълтък е десет %, а холестеролът - само два;
-Суровите яйца се усвояват по-трудно, могат да предизвикат алергия, както и заразяване със салмонела или други чревни инфекции;
-Рохките яйца напълно се преработват след 1-2 часа в стомашно-чревния тракт, а твърдо сварените едва след 3 часа;
-Вареният яйчен белтък се усвоява много по-добре и веднага повишава собствените белтъчини в човешкото тяло. Той влияе и на образуването на антителата;
-В страните, където традиционно се ядат повече яйца като Япония и Франция например, е най-ниско нивото на сърдечносъдовите заболявания;
-Продължително варене е 10 – 12 минути от момента на завиране на водата;
-Американски кардиолози твърдят, че пълното изключване на яйцата от храненето е опасно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар