Translate

сряда, 28 март 2012 г.

Всеки пети българин употребява алкохол редовно

Българите пият заради стреса и трудния начин на живот, сочи изследване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Според данните всеки пети българин употребява алкохол редовно, съобщи доц. Пламен Димитров,  началник отдел "Рискови поведенчески фактори и промоция на здраве" в НЦОЗА.
Съгласно официални данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2007 г., за която има данни за всички страни от ЕС (база данни Здраве за всички - Health For All Data Base), консумацията на чист алкохол в България сред населението на възраст над 15 години е 10.04 литра на глава от населението за година.
Те показват също така, че през същата година страната ни се е намирала на 18-то място в Европейския съюз (ЕС), като водещи в своеобразната класация са Люксембург, Чехия и
Ирландия. През 2008 г. страната ни е била на 14-то място, а през 2009 г. - на 13-то място сред 22 страни на ЕС, за които има данни, съобщи още доц. Димитров.
Това е официално регистрирана консумация. В страните от Балтийския регион и Югоизточна Европа (включително в България) нерегистрираната консумация е висока, като някои източници я определят като 5 литра на възрастен на година, уточни експертът.
Според "Евробарометър", най-висок процент на общо употребяващи алкохол в ЕС се открива в Дания – 93%, Швеция – 90% и Холандия – 88%, а най-нисък в Португалия – 58%, Италия – 60% и Унгария – 64%. За България този процент е 73 на сто.
Над 200 милиона от пълнолетните европейци употребяват алкохол ежедневно - жените до 20 мл. абсолютен алкохол, мъжете - до 40 мл., като при 58 милиона от тях употребата е над това количество. Всяка година приблизително 23 милиона стават зависими от алкохола.
СЗО посочва, че 76,3 милиона души в света имат заболяване или разстройство свързано с употребата на алкохол. Злоупотребата с алкохол е един от четирите рискови фактори, заедно с тютюнопушенето, нездравословното хранене и ниската физическа активност, според статистиката на СЗО и е на трето място по значимост като рисков фактор за болести, преждевременна смъртност и инвалидност в света като обуславя 9,2% от общото бреме на болестите в развитите страни.
У нас всеки трети мъж редовно консумира алкохол
Според данни на "Изследване на факторите на риска за хронични болести сред население на възраст 25-64 години в зоните на програма "СИНДИ-България"" - редовно консумират алкохол 33% от мъжете и 9.5% от жените.
Според доц. Димитров ежедневна е консумацията на концентрат при 12.5% от изследваните, като делът на мъжете е 3 пъти по-висок от този на жените. Всеки ден употребяват вино 2.7% от мъжете и 1.5% от жените. Ежедневно консумират бира 21.7% от мъжете и 5.1% от жените, без съществени различия във възрастов аспект.
Разумно седмично количество употребен алкохол (до 280 мл АА за мъжете и 140 мл АА за жените) се установява при 78.2% от мъжете и 86.8% от жените.
С рискова алкохолна седмична консумация (280-350 мл АА за мъжете и 140-210 мл АА за жените) са 9.1% от мъжете и 7.9% от жените, с високо рискова консумация (над 350/210 мл АА) - съответно 12.7% и 5.3% от тях. Делът на злоупотребяващите с алкохол мъже е 1.7 пъти по-голям от този на жените (съответно 21.8 на сто и 13.2 на сто). Злоупотребата е по-често разпространена при мъжете във възрастта 35-44 и 45-54
години, а сред жените - във възрастта 35-44 години.
Резултатите от "Национално изследване на факторите на риска, свързани с начина на живот сред население на възраст 25-64 г"., проведено от НЦОЗА показва, че около 13% от българите консумират концентрати всеки ден. Консумацията на вино е по-рядка - ежедневно консумират вино 5,8% от мъжете и 2,2% от жените, а за бирата процентите са съответно 21,7% от мъжете и 3,6% от жените.
При повечето от анкетираните консумацията на алкохол е в "разумни" граници - 70.6% от мъжете и 84.6% от жените. Високо рискова е седмичната алкохолна консумация при
8.1% от мъжете (предимно във възрастовите групи до 54 години) и 1.5% от жените (на възраст 45-54 г.).
Изследването показва, че делът на мъжете с рискова и високо рискова консумация на алкохол е по-висок в селата, а на жените - в градовете.
Всяко пето българче на 16 г. се е напивало веднъж в месеца
Според доц. Димитров всяко пето българче на 16 години или 20.4% се е напивало поне веднъж през последните 30 дни, като данните за 2011 г. са, че 23% от момчетата и 18% от момичетата са злоупотребявали веднъж през последния месец с алкохол.
Данните са взети от изследването "Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици" (ESPAD), провеждан съвместно от НЦОЗА и Национален център по наркомании за злоупотребите с алкохол сред 16-годишните.
Изследването сочи, че 88% от 16-годишните са употребявали поне едно питие през живота си през 2003 г., 87% - през 2007 г. и 87,2% - през 2011 г.. По отношение
на употребата на поне едно питие през последните 30 дни, тези проценти са съответно: 65% - през 2003 г., 66% - през 2007 г. и 65,2% - през 2001 г., т.е. в случая също не се наблюдава тенденция за увеличение след 2003 г.
Резултатите показват, че през 2007 г. 45% от учениците (48 на сто момчета и 42 на сто момичета) са се напивали поне веднъж през последните 12 месеца.
Българите пият заради стреса и трудния начин на живот
Националното проучване на факторите на риска за здравето показва, че мъжете и жените с рискова и вредна консумация на алкохол са с повишено артериално налягане,
най-често във възрастта 55-64 г., наднормена телесна маса или затлъстяване, повишен холестерол в серума, чувство на напрежение, притеснение или тревога. Като най-важна причина за заболеваемостта у нас, консумиращите алкохол посочват стреса и трудните условия на живот. Злоупотребата с алкохол, като причина, е посочена от едва 2.9% от тях. Резултатите показват, че е изключително важно хората да бъдат информирани и
да знаят каква е разумната граница на алкохолна консумация.
Редица анализи показват наличието на връзка между консумацията на алкохол и различни видове заболявания. Връзката е причинно-следствена. Силата на тази връзка зависи от количеството на консумацията на алкохол. Най-висок е рискът от алкохола за цироза на черния дроб, рак на храносмилателната система, рак на горните дихателни пътища, хеморагичен инсулт, травми и други. Намира се също връзка с хипертонията,
чернодробния рак, дебатира се такава с рак на гърдата, колона и ректума.
Смъртността в България, дължима на алкохола от различните класове болести и отделни нозологични форми e оценена в рамките на изпълнението в НЦОЗА на проект на ЕС "HEM - Премахване на различията - Намаляване на преждевременната смъртност; основа за мониторинг на развитието на здравето след разширяването". Резултатите показват, че във възрастовата група 20-44 години при мъжете - 5,6% от
смъртните случаи са от злокачествени новообразувания, 44,9% от смъртните случаи са от чернодробната цироза, 41% от смъртните случаи травмите се дължат на алкохола.

Програма за ограничаване на злоупотребата с алкохол
Според доц. Димитров в страната в момента е подготвен проект на Програма за ограничаване на злоупотребата с алкохол, стратегическата цел на която е подобряване здравето и качеството на живот чрез намаляване на алкохолната употреба. Основната й
цел е ограничаване на последствията от рисковата и вредната употреба на алкохол чрез активно въвличане на населението в дейностите по промоция на здраве и профилактика на произтичащите от алкохолната злоупотреба болести.
МЗ подготвя Обща програма за превенция и контрол на хроничните болести, която ще
е насочена към редукция на основните рискови фактори за тези заболявания, включително злоупотребата с алкохол, като възможно е Програмата за ограничаване на злоупотребата с алкохол да е част от нея.


Няма коментари:

Публикуване на коментар