Translate

понеделник, 12 март 2012 г.

Повишените цени на яйцата нямат нищо общо с европейската директива за щастливите кокошки

Според министъра на земеделието Мирослав Найденов повишението на яйцата е свързано с Великден, а не се дължи на европейската директива за щастливите кокошки.Яйцата от родни нещастливи кокошки обаче гонят рекордните 50 ст. за бройка. 

Пазарът ще свали цената на яйцата, а не призиви и обещания на министъра. Ако падне търсенето, ще поевтинеят, заяви Димитър Белоречков, зам.-шеф на съюза на птицевъдите.Поевтиняването на яйцата може да стане само с промоции, които ще направим с веригите, заяви пък Андрей Павлов, член на браншовия съюз към асоциацията на земеделските производители. Намалението можело да бъде в рамките на 10%.
Големият проблем със скока дошъл от получилия се дефицит, след като 1 млн. кокошки у нас вече били заклани заради изискванията за разширени клетки. Дефицит се получил и в Европейския съюз, където били унищожени 50 млн. пернати.
Ако производителите сваляли цените, яйцата щели да бъдат изкупени и изнесени.
Вече имало заявки от Гърция и Румъния, но родните птицевъди ги отказвали, за да не се получи дефицит на българския пазар.
 ----
26 ст. е цената на яйцето в Париж, 28 ст. в Берлин, а около 30 ст. в Брюксел. . В САЩ дори яйцето излизало 10 ст. по курса на долара, и то без тамошните производители да получават субсидия. В Лил, Франция, можело да се намери кутия от 12 яйца за 1,09 евро, или под 20 стотинки на бройка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар