Translate

сряда, 28 март 2012 г.

Учредяват се годишни стипендии за лекари стипендианти в памет на основателя на Центъра за защита правата в здравеопазването Теодора Захариева




Теодора Захариева бе първият пациент в България, който осъди държавата, за това, че не получава адекватно лечение. След 13-годишна битка с рака, тя почина на 7 януари т.г. на 46 години.
Стипендиантите ще бъдат определени с конкурс, който стартира от 27 март 2012 г.
и ще продължи до 18 май. Те ще кандидатстват по документи, като трябва да попълнят информационна карта и да изпратят есе /не повече от две страници/на тема "Защо си
заслужава да остана да работя в България". Идеята е стипендията да мотивира младите лекари да специализират в България, а не в чужбина , съобщи председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.  Победителите ще бъдат обявени на 10 юни.
Право да кандидатстват имат специализанти с образователно-квалификационна степен "магистър по медицина", които са приети и провеждат обучение по специалности с преобладаваща хирургична или  терапевтична насоченост т.е. на които им остава най-малко една година до полагане на изпит за придобиване на специалност и са на възраст до 40 г. Условието е да имат успех от семестриално завършено образование по медицина и общ успех от положени държавни изпити не по-малък от 4.50.
Първите 30 класирани кандидати ще се явят на интервю, след което от тях ще бъдат определени 12 носители на стипендията за съответната година. На тях ще им бъдат отпуснати 10 стипендии в размер на 300 лева месечно.
Патрон на инициативата ще бъде омбудсманът Константин Пенчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар