Translate

понеделник, 12 март 2012 г.

У нас има нужда от спешни реформи и цялостно преосмисляне на майчината грижа

Сдружение "Естествено", Асоциацията на българските дули и Българския хелзинкски комитет настояват за спазване на правата на родилката, осъвременяване на практиките на майчина грижа и въвеждане на акушерката като първостепенна обгрижваща фигура при неусложнена бременност и раждане.
 Нужни са обучения и законови промени, които да позволят на акушерките да вземат самостоятелни решения като експерти и да помагат на семейството да направи своя      информиран избор, смятат от сдруженията.
Сред проблемите те откроиха грубото отношение и език при раждането и незачитането на желанията на родилката. Много вредни практики за раждане у нас се прилагат рутинно, като често към родилките се отправят  вербални и физически заплахи. Болниците масово нарушавали правото на информирано съгласие на родилките, като в повечето случаи процедурите били само изброени, без да се дава информация кога и защо се налагат, какви рискове крият и какви са алтернативите. Рутинното разделяне на родилката и бебето й в болничната среда не е медицински обосновано и нарушава правата на жената, смятат неправителствените организации.
Жените трябва да имат право на информирано решение за начина на раждане и грижа за детето и при желание да бъдат придружавани по време на раждането, заяви председателят на асоциацията на българските дули Йоана Станчева. В много страни по света дули помагат на бъдещите майки.Дулата е жена, която оказва емоционална подкрепа на бременността и раждането.За миналата година 60 жени са родили с помощта на дули в България.Само три държавни болници позволяват дула да присъства по време на раждането.И докато в частните клиники дулите са приети, в държавните отказват да ги допускат, защото смятат присъствието им за ненужно. 
По думите на Станчева в болниците у нас продължава неправомерно да се взема такса за придружител по време на раждане.Корупцията в системата води до това, че жени, които не са си платили, не получават същото ниво на грижа като останалите. 

Според Елена Кръстева, председател на сдружение “Естествено”, ниската смъртност при родилки и новородени в Швеция се дължи именно на акушерската грижа,тъй като ролята на лекарите при едно раждане е да реагират при усложнение, докато задачата на акушерките е да облекчат процеса. А страните с най-добри показатели по майчина и неонатална грижа и с най-нисък процент смъртност практикуват именно т. нар. акушерски модел на грижа.
 Нов модел на грижа към бременните и раждащите жени с активно участие на семейството и пълно зачитане правата на родилката бе предложен на съвместна пресконференция от трите организации. Най-често лекарите не дават достатъчно информация на жените. Доказателство за това е големият брой жени, които избират да родят секцио. От началото на годината 36% от родилките са избрали да родят секцио, докато за Европа годишният процент е 25.Ако една жена е запозната с рисковете от секцио, едва ли ще го избере, категорична е Кръстева. 
Раждането, според неправителствените организации, трябва да се разглежда като състояние на здраве, а не на болест, а женската консултация да протича персонализирано и да включва обучителна програма за бременността.  





Няма коментари:

Публикуване на коментар