Translate

понеделник, 9 април 2012 г.

Между 10 и 20% ще бъдат повишени заплатите на медиците от "Спешна помощ"

Това каза във Варна здравният министър Десислава Атанасова. По думите й повишението може да стане факт от 1 юни или през второто полугодие. Необходимите пари ще бъдат осигурени от средствата за капиталови разходи на МЗ или от други резерви.
Атанасова допълни, че е водила разговори с МВР за работата на тел. 112 и за възможността повикванията за "Спешна помощ" да бъдат пренасочвани веднага към тел. 150, което ще съкрати времето за реакция и ще прецизира работата на медиците.
Тя каза още, че отново ще използва законодателната инициатива, за да повдигне въпросът за посегателствата над лекари от "Бърза помощ" да бъдат инкриминирани чрез законови промени.
По думите и диагностично свързаните групи няма да сменят клиничните пътеки до края на този мандат на правителството, тъй като подготовката за преминаването към тях, които са и финансов инструмент за контрол, изисква много време. Според нея са изпуснати трите години, през които лечебните заведения са могли да се подготвят за новата система, но реформата в здравеопазването ще продължи.
"Клиничните пътеки са достатъчно компрометирани като метод на финансиране. Смяната им с диагностично свързаните групи обаче изисква софтуерна подготовка и обучение на екипите. Държави със сериозно икономическо развитие са ги въвеждали от 5 до 10 години. Надявам се, че през следващия мандат на ГЕРБ това ще бъде реализирано, заяви тя и подчерта, че е необходимо да бъде създадена дългосрочна визия за здравеопазването и в този процес да участват всички страни, които имат отношение към сектора. За приемането на националната здравна карта министърът Атанасова коментира, че изработването й трябва да започне отначало, след като изготвеният проект е атакуван пред Върховния административен съд. Тя посочи, че проблем за сектора остават здравнонеосигурените, чийто брой по последни данни е 1,2 милиона души. „От тях една част живеят в чужбина, други са социално слаби, а трети имат финансови възможности, но заради недоверие в системата предпочитат да плащат, когато ползват дадена здравна услуга”, поясни тя като обеща да предприеме всички необходими мерки, за да разбера защо болниците имат дълг от 378 млн. лв. и да затегне колана. В тази връзка съобщи, че в началото на лятото ще се проведат Общите събрания на лечебните заведения, които трябва да решат как да погасят задълженията. „МЗ ще поиска от ръководствата на болници, които имат дългове, да съставят оздравителни планове, и ако се наложи, ще сменяме директори. Това са задължения трупани в годините назад. Не са задължения в мандата на нашето правителство или за една година. Причините за това са комплексни и една от тях е лошия мениджмънт. Друга причина са неосигурените пациенти, лекуващи се основно в университетските и областните болници, които приемат спешните случаи и се занимават с най-тежката и сложна диагностика и лечение”, заяви още министър Атанасова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар