Translate

петък, 6 април 2012 г.

Правителството отмени ограничението от 180 000 лв. за лечение на тежко болните деца, но не осигури нужните още 5 милиона лева в бюджета на център „Фонд за лечение на деца”


Кабинетът сътвори поредният парадокс премахна лимитът от 180 000 лв., но отказа да отпусне необходимите допълнителни 5 млн. лв.
Министър - председателят Бойко Борисов разпореди на здравния министър Десислава Атанасова " допълнителните средства, необходими за дейността на център „Фонд за лечение на деца” до края на тази година, да бъдат осигурени чрез вътрешно преструктуриране и оптимизиране на финансовите ресурси в системата на здравеопазването"

От разпространената стенограма от последното заседание на МС става ясно, че новия здравен министър Десислава Атанасова официално е поискала ограничението да отпадне, като паралелно с това бюджетът на фонда да се увеличи с 5 млн. лв. Искането за повече пари обаче среща отпор у министъра на финансите Симеон Дянков, който препоръчва МЗ да намери средства чрез преструктуриране на собствените си разходи. Атанасова контрира, че здравното министерство няма резерви, но и Дянков, и премиера Борисов отказват допълнителни пари.
Министър-председателят заявява:
„Всяко движение вътре в бюджета е абсурдно. Работете с НЗОК, намерете всички възможности, защото в здравната каса има много пари. Не може от 3,5 милиарда близо в сектора накрая да ми кажете - ако не дадеш 5 милиона, ще загинат децата, не е коректно. Значи има ресурс да се спестят тези 5 милиона, дали в касата, дали при вас, където и да било. И в случая не е редно Дянков да го изправяме непрекъснато да обяснява - няма, няма и няма, защото не е честно. Трябва да го взема от някой от вас. От Министерство на културата да речем или от Министерство на вътрешните работи, ако искате....Всеки ще каже – няма. Сега, когато слушам цифрите, и то в условията на криза, просто това са революционно много дадени пари. И в същото време сменяме министър след министър, не го разбирам. При толкова пари да не може да се структурира системата. Веднага можете да потърсите варианта да поканите доктори, не е нужно да чакаме догодина. Извикайте си специалисти, каквито трябва, изцяло се доверяваме на теб. Ако обаче се канят доказани професионалисти да правят по две-три операции у нас, хонорарите им от 200-300 хиляди лева ще са нищо в сравнение с милионите за подобни операции в чужбина. Освен това чуждите светила ще предават опита си на нашите доктори. Лекарите ни са добри, техниката ни също е от най-добрата, защото години наред давахме толкова много пари”, казва Борисов. И дава пример с операцията на сестра си д-р Красимира Иванова. "И аз можеше да дойда в МЗ и за сестра ми да кажа да я пратят във Франция, където са най-добрите мозъчни хирурзи. И вие щяхте да ми дадете сигурно 200-300 хиляди евро. Само че аз се доверих на българските лекари, дадох им най-свидното от семейството Знаете, че българите са чуждопоклонници в това отношение. Винаги ще кажат, че навън е по-добре. И затова и аз се оперирах в България, и сестра ми, и всички мои близки, за да покажем, че действително лекарите ни са добри." Той нарежда родителите на децата, на които е помогнал фондът, да излязат и публично да благодарят за оказаната помощ. „Съберете ги всички, дето са получили тези огромни пари, нека да кажат "Благодаря".
Финансовият министър Симеон Дянков пък съобщава, че от 2009 г. насам финансирането на фонда се е увеличило с 400 пъти.
Здравният министър заявява, че за в бъдеще, за да се пестят разходи ще кани чуждите специалисти да лекуват децата у нас, вместо те да ходят в чужбина.



Няма коментари:

Публикуване на коментар