Translate

понеделник, 9 април 2012 г.

Застаряването на населението и здравето - е темата на тазгодишния Световен ден на здравето 7 април


От Световната здравна организация (СЗО) призовават да се предприемат спешни действия, за да се гарантира, че в момент, когато населението на света застарява бързо - хората в напреднала възраст ще живеят във възможно най-добро здраве.
Според официални данни на НСИ - прогнозното население на България през 2060 г. ще бъде около 5,3 милиона души. От данните е видно, че младите хора до 20 години у нас
през 2060 г. се очаква да бъдат около 1 милион. Хората в продуктивна възраст между 20 и 40 години през 2060 се очаква да бъдат около 1,3 милиона души, между 40 и 60 години - около 1 милион души и от 60 годишна възраст - нагоре - приблизително 2 милиона души. Тези данни ясно показват, че пирамидалната структура на населението се обръща и приблизително на двама пенсионери - през 2060 г. ще се пада по един работещ.
Подобна е и структурата на населението в ЕС, сочат данни на Евростат. 
През 2060 г. ще има повече баби и дядовци, отколкото внуци, предричат експертите.
Нещо повече те предвиждат в бъдещите семейства в ЕС да има повече пра-пра баби и пра-пра дядовци, отколкото сега.
Прогнозните данни на Евростат сочат, че през 2040 г. се очаква Румъния и Латвия да имат най-висока средна възраст на населението си. Швеция се очертава да има една от
най-младите популации в Европа, заедно с повечето северни и западно-европейски страни. Демографският модел за Централна и Източна Европа се оформя като значително увеличение на населението с над 65-годишна възраст. 
Последните прогнози на Евростат показват, че през следващите 50 години застаряването на населението, вероятно ще достигне на безпрецедентни нива в над 30 европейски страни, макар че мащабите и скоростта във времето вероятно ще
варират. В действителност, застаряването на населението вече е реалност в продължение на десетилетия.
СЗО очертава четири ключови действия, които правителствата и обществата могат да вземат, за да се укрепи активното стареене:
Първо - насърчаване на доброто здраве и здравословното поведение във всички възрасти, за да се предотврати или забави развитието на хронични заболявания.
Второ - минимизиране на последствията от хроничните заболявания посредством ранно откриване и качествени здравни грижи.
Трето - създаване на физическа и социална среда, насърчаваща здравето на възрастните хора.
Четвърто - промяна на обществените нагласи за изграждане на общество, в което се уважава и цени здравето на възрастните хора.
Здравословният начин на живот от най-ранна  възраст - е ключът към здравето и активното стареене, казва д-р Джон Брада, директор на Департамента за застаряване на населението в СЗО, по повод Световният ден на здравето.



Няма коментари:

Публикуване на коментар