Translate

четвъртък, 26 април 2012 г.

Пушачите се нуждаят от витамин D, но в по-високи дози


Над 76% или всеки 8 от българите - с недостиг на витамин D или



Резултатите от Национално представително проучване, за честотата на най-разпространените ендокринни заболявания и състоянието на витамин D сред населението, осъществено от Българското дружество по ендокринология, през месец януари т. г. показват, че около 21% от българите са с тежко намаление на нивото на витамин D, а над 76% от изследваните имат недостиг на този витамин, в следствие недостатъчно излагане на слънце. Най-висок е процентът при възрастните хора (над 60 год.) – 25%, следван от хората в средна възраст – 21 % от изследваните.
Изследването обхваща 2033 души в София, Стара Загора, Сливен, Добрич, Русе, Троян, Монтана, Видин, Благоевград, Сандански и прилежащите към тях малки градове и села.
Резултатите показват още, че дефицит на витамин D се среща при 27% от изследваните жени и при 15% от мъжете. Сред жителите на различните градове с най-голяма недостатъчност са тези в София – 33%, а с най-малка в Сливен, Добрич и Стара Загора - 8%. Освен това дефицитът на витамин D се среща близо два пъти по-често сред жителите на градовете или при 23%, в сравнение с тези в селата –12%. Причината е от една страна в замърсения въздух в градовете, изменящ спектъра на слънчевата светлина, а от друга работата навън, на открито по полето в селата, поясни д-р Александър Шинков от УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев”. По думите му подобно измерване нивото на витамин D сред популацията се прави за първи път в България, което прави изследването уникално.
А тревожната статистика се наблюдава не само у нас, но и в държавите от Европейския съюз и повечето развити страни. В голяма част от тях започва тепърва да се обръща внимание на проблема с недостига на витамин D и да се предприемат съответните мерки. В някои страни например в САЩ основни хранителни продукти като брашно, мляко, маргарин и др. се обогатяват допълнително с витамин D, за да се осигури редовния му прием от населението.
Витамин D е хормон, който има отношение към здравината на костите, мускулния тонус и сила, риска от падания и фрактури, поясни д-р Шинков. Множество проучвания от последните години сочат, че когато нивото на витамин D в организма е достатъчно, се наблюдават значително по-малко симптоми на простуда или грип. Предполага се, че витамин D има отношение и към регулацията на повечето клетки в организма. Съществуват данни, че при хора с ниско ниво на витамин D се наблюдава по -висока честота на някои видове карциноми - на млечната жлеза, простатата, дебелото черво и съответно по-висока смъртност от тях.
Хората с недостиг на витамин D по-често развиват захарен диабет тип 2, множествена склероза, повишено кръвно налягане, атеросклероза, депресии, по-ранна остеопороза и повишен риск от падане и фрактури при възрастните, някои сърдечносъдови и злокачествени заболявания. При над 70 год. хора белег на липсата на витамин D са паданията, губенето на равновесие, болките в мускулите и костите. Ето защо те задължително трябва да го приемат допълнително на капки или таблетки/капсули. При пушачите обаче дозата на витамин D е необходимо да бъде доста по-висока, съобщи той.
По думите на д-р Шинков при проучването диабет и то основно тип 2 е открит при почти 10% от изследваните хора. Около 25% от тези над 20 год. възраст са с възли в щитовидната жлеза, 10,7% имат хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза), а 3,9% - хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза). Данните показва също така, че 70% от българите имат наднормено тегло, като от тях 35% са с леко повишение, а над 32% са със затлъстяване. ИТМ над 40 е открит при 40 от изследваните лица.
Витамин D се сентизира предимно в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина в 90% или се приема с храната в 10%. Той осигурява усвояването на калций и фосфати в стомашно-чревния тракт; участва в регулацията на обмяната на костта; осигурява нормално функциониране на мускулатурата; регулира активността на имунната система, клетъчното делене и т. н..
Препоръчително е хората с недостиг или дефицит да увеличат разумно излагането си на слънце и да приемат допълнително витамин D3 най-вече под формата на капки. Съдържанието на витамин D в повечето храни е оскъдно. Основен източник са тлъстите риби като сьомга, в по-малка степен сардина, скумрия и др., които за съжаление не присъстват често в менюто на българина. 1-2 пъти седмично, а дори и по-често може да се консумират тези риби, но не пържени, а най-вече задушени или приготвени на пара. Да не забравяме, че и в консервите с риби има витамин D – 300-400 единици в 100 гр.. Друг източник са гъбите и в по-малка степен - яйцата. При дневни нужди от 800-1000 и повече единици, чрез храната може да се набавят обаче само около 100 единици дневно. На пушачите обаче са необходимина тях са им необходими до 1500 единици  витамин D
---------
  •  Майчиното мляко е много бедно на витамин D и той задължително се  дава допълнително на кърмачетата.Ако те не са го приемали под формата на капки и не са били излагани на слънце достатъчно дълго време, има опасност да развият рахит.
  •  Слънцезащитен крем се поставя половин час преди излагане на плажа. Разумното печене включва постепенно намаляване на кремовете, за сметка на увеличаване времето на пряко излагане на слънчевите лъчи.Фактор 30 например блокирал до 90% образуването на витамин D, затова и не бива да се мажем дебело с тези кремове.
  • Цял ден на плажа не сентизира повече витамин D , отколкото, ако стоите един час. 
  • Слънцето, в часовете между 11 и 15 часа, осигуряват необходимия ни витамин D. Половин до 1 час слънчевите лъчи веднъж седмично може да предотвратят дефицита му  в организма. Малките деца могат да стоят на слънце без слънцезащитен крем не повече от 5-10 минути.
  • Хората със светли и чувствителни кожи трябва да набавят нужните количества от витамина допълнително заради риск от слънчево изгаряне.
     

Няма коментари:

Публикуване на коментар