Translate

вторник, 3 април 2012 г.

Комбинираната протекция за сърцето, мозъка и стомаха намалява с до 85% рискът от сериозни стомашни усложения

Близо половин милион българи приемат ежедневно таблетки 100 мг ацетилсалицилова киселина (АСК) за протекция на сърцето. Известно е, че АСК има свойството да намалява способността на тромбоцитите да агрегират (слепват) и да образуват тромби, които могат да запушат важни кръвоносни съдове и да предизвикат инфаркт или инсулт. Антиагрегантната терапия с ниски дози АСК (75–100 mg) намалява риска от сериозни сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти с близо 25% и се препоръчва като терапия за цял живот при високорискови пациенти, които вече са преживели инфаркт или инсулт или са с преходни нарушения на мозъчното кръвообращение, нестабилна или стабилна ангина, периферна артериална болест, предсърдно мъждене, диабет и др, съобщи д-р Веселка Гергова, кардиолог в УМБАЛ „Александровска”, главен асистент в Катедра по вътрешни болести на Медицински университет, София. 
Наред с ползите за сърдечно-съдовата и мозъчно-съдовата система, АСК обаче води до рискове за гастроинтестиналния тракт.
По последни данни приемът на ниски дози АСК увеличава до 4 пъти риска, в горния гастроинтестинален тракт, от нежелани реакции- язва на стомаха, дванадесетопръстника и усложнения като кървене и перфорация, и др. Често пък язвата се развива безсимптомно и човек може да получи кръвоизлив без да е знаел, че въобще има проблем със стомаха.
60% от пациентите имат гастродуоденални ерозии по стомашната лигавица, 20% симптоми на парене, болки зад гръдната кост и киселини, а 11% развиват гастродуоденална язва, подчерта д-р Иван Сираков от клиниката по гастроентерология във ВМА-София. 
По думите му около половината от пациентите нямат симптоми и постъпват за болнично лечение с разгърната усложнена болест, която често пъти е и животозастрашаваща. Рискът от сериозен кръвоизлив е постоянен, но той с възрастта нараства, а при хора над 60 години се увеличава допълнително.
Всеки трети човек, приемащ ниски дози АСК за протекция на сърцето, има сериозни стомашни проблеми включително и с т.н. „специални таблетки, щадящи стомаха”, има сериозен риск да развие язва и нейните усложнения като кървене и перфорация, поради което прекратява самоволно терапията с АСК. Това от своя страна увеличава значително рискът от инфаркт и инсулт, и то още на 8-10 ден т.е спирането на приема на АСК може да бъде фатално.
Според най-нови проучвания, рискът от стомашно кървене е еднакво голям за пациентите, приемащи АСК, независимо от вида на таблетката дали е обикновена или ентеросолвентна т. е. обвита таблетка, която не се разтваря в стомаха, а в алкалната среда на червата, тъй като съдържа субстанции, дразнещи стомашната лигавица, поясни д-р Сираков.
Американският колеж по кардиология, Американският колеж по гастроентерология и Американската сърдечна асоциация препоръчват АСК в дози над 81 мг дневно да не бъдат рутинно предписвани, поради факта, че антитромбоцитното действие (намалява способността на тромбоцитите за образуване на тромби) на АСК се постига с дози между 75-100 мг дневно, а увеличаването на дозата не намалява риска от инфаркт или инсулт повече, но пък увеличава риска за стомаха.
У нас асоциациите на кардиолозите, на гастроентеролозите, а така също и диабетната асоциация също застават зад препоръчителната доза - АСК 81 мг дневно, тъй като тя протектира добре сърцето, а същевременно минимизира рискът от стомашни усложнения.
Нов терапевтичен подход съчетава ползите от ниска доза (81 мг) АСК за предпазване от инфаркт или инсулт със съставка, която предпазва стомаха. Според проучвания гастропротекторът (инхибитори на протонната помпа) намалява риска от развитие на язва на стомаха или дванадесетопръстника с 85%. Така новата терапия с 1 таблетка дневно ще осигури комбинирана и непрекъсната протекция, както за сърцето и мозъка, така и за стомаха.
Според специалистите комбинираната протекция снижава с 71% възможните стомашни усложнения, ако пациентът няма стомашни проблеми, а при тези, които ги имат намалява с 85% възможният риск от усложнения, са категорични специалистите.
Засега тази таблетка я има само в Германия. Предстои съвсем скоро тя да се появи и у нас, която ще подобри т. нар. комплаънс на пациента към лекарствата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар