Translate

вторник, 3 април 2012 г.

В Националната кардиологична болница не са дадени места за специализация

Общо инвестираните средства за реиновиране, на лаборатория по електрофизиология и отделението по електрокардиостимулация , са в размер на близо1 млн. лв, и са осигурени само и единствено от бюджета на болницата


В Националната кардиологична болница (НКБ), в реновираната лаборатория по електрофизиология ще заработи нова апаратура. Тя включва първо електрафизиологична регистрираща система с възможност за автоматично измерване на сърдечната дейност на пациента, което скъсява времето на изследването и стандартните аблации. Второ инфузоматна помпа, чрез която се постига по-ефективно лечение, чрез подаване на енергия на по-голяма дълбочина в сърдечния мускул и трето нова електрофизиологична система за мепинг (триизмерна визуализация на сърцето). Това дава възможности за вграждане на образи от компютърната томография или ядрено-магнитния резонанс, като чрез получените напасвания или разлики специалистите отчитат каква е степента на самото кардиологично заболяване, което пък на свой ред определя вида на лекарствата и схемата, по която да бъдат приемани.
С новата апаратура ще се намали значително рискът от усложнения по време на интервенциите, ще се скъси времето на процедурите и ще се подобри ефективността и точността на извършваните аблации. Стойността на инвестицията възлиза на 397 хил.лв..
Отделението по електрокардиостимулация също е обновено напълно. Закупен е и нов ангиографски апарат със С-рамо на Siemens. А нвестицията тук е в размер на 525 хил. лв.
Общо инвестираните средства за реиновиране са в размер на близо 1 млн.. лв. и са осигурени само и единствено от бюджета на болницата.
Предстои в НКБ от април за първи път да се извършва и нов тип имплантация на кардиостимулатори на пациенти, които ще имат необходимостта от последващ ЯМР или компютърна томография. Сърдечните електростимулатори с титаново покритие
т. е. уредът няма да се влия от магнитното поле, тъй като кутията и електрода са защитени от него, което променя данните на обикновените стимулатори.
НЗОК заплаща частично кардиостимулаторите за 250 души годишно което е изключително малък процент от броя на нуждаещите се от тях. За новите кардиостимулатори пациентите ще трябва да доплащат 1000 лв.
През 2012 г. Национална кардиологична болница отбелязва 50 години от създаването си. През тези години тя успешно развива кардиологичната наука и практика в България, заедно с формирането на кадри в три големи области на медицината: кардиология за възрастни и деца, сърдечна и съдова хирургия.
В Западна Европа сърдечните операции при деца, с вродени сърдечни малформации, се извършват от 1957-1958 год., а у нас в НКБ от 1962 година. Най-малкия пациент в болницата е на месеци, а най-възрастния над 80 години.
Според директора на болницата доц. Владимир Пилосвов в областта на управлението на здравеопазването много остро стои въпросът с качеството и количеството на медицинските услуги и от гл. т. на сигурността на пациента е необходимо да има регулация, но истинска и адекватна на нуждите, както и единни, продължителни изисквания за следдипломната квалификация. В Германия общо болниците са 90, а у нас те надхвърлят 400, което поражда една нездрава конюнктура, тъй като не бихме могли да имаме нито толкова нито толкова болни. А квалификацията означава сигурност за пациента, подчерта той и продължи, че навремето НКБ е единствения център за обучение на кадри. Днес през болницата са преминали индивидуално обучение и специализация повече от 4600 лекари от страната. И макар, че тук лекарите са доказани специалисти, които непрекъснато повишават нивата си на специализация и компетентност в момента тук не са дадени места за специализанти.
------
Аблацията е метод, при който през периферната венозна система се вкарва тънка жичка (катетър) до сърцето под рентгенов контрол. Когато се достигне прицелният участък, се прилага радиочестотна енергия. При 95% от пациентите се получава пълно излекуване на аритмията и те спират да пият лекарства. Лечението с помощта на високочестотен ток се прилага освен на пациенти в активна възраст, и на деца и много възрастни хора.
По време на щадящата интервенция пациентът е в съзнание под местна упойка. Престоят в болницата е от 3 до 5 дни. Процедурата е с различна продължителност, в зависимост от състоянието на пациента - може да е един час, а може да продължи и 6 часа.
-----

Д-р Ивайло Кожухаров, главен асистент в отделението по кардиостимулация, обясни разликата между новите и старите кардиостимулатори:
Самият миниатюрен уред се състои от кардиостимулатор, който се имплантира подкожно в човешкото тяло и съдържа генератор с микропроцесорна система за анализ и контрол на сърдечния ритъм и електрод. Той пък от своя страна превежда информацията от сърцето към стимулатора и обратно прехвърля импулси от генератора до сърцето, когато е необходимо да се провокира сърдечна контракция. Самата интервенция се осъществява изключително лесно и не е опасна за болния. Хирургът прави малък разрез под ключицата, а и после прокарва електрода през вена до сърцето на пациента. Електродът се закрепя в предсърдието или в камерата. Обикновено имплантацията на кардиостимулатор отнема по-малко от един час. Пациентът най-често е под местна упойка. Пълна анестезия не е необходима за тази операция, защото кръвоносните съдове не са чувствителни на болка. Докато гледа процедурата на екрана на рентгена, лекарят определя правилната позиция на електрода в сърцето. Впоследствие тества електрода за идеално функциониране и го свързва към кардиостимулатора.
Разликата между досегашните устройства и защитените от магнитните лъчи на ЯМР кардиостимулатори е в това, че новите устройства имат защита от магнитните вълни на апарата, благодарение на което имплантът не променя програмираните данни за стимулиране на сърдечната дейност. Досегашните пейсмейкъри не позволяват такова изследване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар