Translate

вторник, 3 април 2012 г.

Със съвременните ендоскопски процедури целим спонтанно забременяване, а не инвитро на всяка цена


В клиника"Малинов" За първи път в България двойките с репродуктивни проблеми, одобрени от Фонда за асистирана репродукция, ще имат възможност да преминават ин витро процедура от последен клас, която сериозно увеличава шанса за успешна бременност.
С новия високотехнологичен метод IMSI  ще се увеличава образът на сперматозоида до 16 000 пъти, за разлика от останалите техники, при които се постига около 400 пъти увеличение, обясни ембриологът Светла Джунева.След това ще се инжектира само сперматозоид, с най-добри морфологични показатели, в яйцеклетката, за да се сведе рискът от генетично увреждане на плода до минимум.
Методът ще бъде безплатен за първите 1000 пациентки, одобрени от Фонда за асистирана репродукция.
Според статистиката 60% от случаите на неизяснен инфертилитет се дължат на ендометриоза Често срещани при младите жени са и  поликистозните яйчници. 
Клиниката започва да прилага рутинни ендоскопски техники след първичен диагностичен преглед, с особено внимание при жени с няколко неуспешни опита ин витро. Прилагането на тези техники може да доведе до спонтанно забременяване .С други думи  съвременните ендоскопски процедури, при които значително се намалява болничният престой, целят най-вече спонтанно забременяване, а не ин витро-процедури на всяка цена, съобщи д-р Александър Калчев, акушер гинеколог, IVF специалист
Над 50% от спонтанните аборти през първите два месеца на бременността се дължат на генетични аномалии, съобщиха от клиниката. Ето защо в нея за първи път се прилага предимплантационен генетичен скрининг на ембриона преди той да бъде върнат в утробата на майката. Скринингът се прилага, когато има няколко неуспешни ин витро-оплождания, при множество спонтанни аборти или висока възраст на жената. 
Бъдещите майки ще могат да се възползват и от възможностите на последно поколение 4 D ултразвуков апарат Voluson E8 BT 12 Expert, който дава възможност да се проследят всички органи и системи в най-малки детайли и да определи и най-минималните тревожни промени в най-ранен етап от бременността. За първи път при определени фетални проблеми, ще се предприема и ендоскопска интервенция, за преодоляването им още по време на бременността.
Експертите подчертаха, че само в рамките на няколко месеца са внедрили последните технологични достижения в областта на ин витро процедурите, пренаталната диагностика и майчино-феталната медицина.
В заключение от клиниката посочиха, че успешните ин витро процедури са резултат от работата на екип, изграден от високоспециализирани експерти, високо ниво на технологично оборудване, подкрепено от адекватна инфраструктура и хармонизизиране на дейността на звената по геномна медицина, майчино-фетална медицина, медицинска имунология и мъжки инфертилитет.
-----
-По данни на организации от неправителствения сектор броят на двойките с репродуктивни проблеми у нас е между 130 000 и 270 000. При почти половината от семействата причината за стерилитета е при мъжа, като при половината от тях проблемът може да бъде коригиран.
-По данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2010 г. България е на първо място по отрицателен демографски прираст в Европа - (-34 652 души (-4.6 ‰).
-По данни на фонда за асистирана репродукция у нас 3 395 са получили финансиране за ин витро през 2011 г.  Средствата, които са използвани  възлизат на 14.8 млн. лв.

 



.

Няма коментари:

Публикуване на коментар