Translate

петък, 6 април 2012 г.

Председателят на НС Цецка Цачева: Скъпи лекари, останете в България, ние имаме нужда от вас - лекарите, на които вярваме


Това призова Цецка Цачева, председател на НС и патрон на проявата, при откриване на дискусията "Лекар, на който българите вярват", която се проведе в парламента на 03. 04 т. г..
По думите и „тя е настояла церемонията да е в пленарната зала, тъй като изборът на лекарите е бил подобен на този на депутатите, чрез спечелен вот, но на пациентите”. Депутатите искат да чуят какво мислят лекарите за финансирането на системата, нескончаемата здравна реформа, организацията на болничната и доболничната помощ, нормативната база и здравноосигурителния модел, каза тя. Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова изрази благодарността на МЗ към труда на българския лекар. Всички номинирани 250 лекари от читателите на в. „24 часа" бяха наградени с грамоти. Те Номинираните лекари бяха поздравени от ректора на МУ - София и председател на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев, от директори на различни болници и др.
„Необходимо е да се изработи стратегия за здравеопазването, трябва да се обединим около обща стратегия, колкото и да е трудно. Пациентите не се делят на сини и червени”, подчерта проф. Митев като призова здравният министър „да поведе хорото и да мотивира гилдията да се обедини около няколко опорни точки”.
Доц. Владимир Пилософ, директор на Националналната кардиологична болница за пореден път акцентира върху качеството на лечението. По думите му „400 болници у нас са твърде много. И те колкото повече се увеличават, толкова повече пицата не стига”. И според проф. Чавдар Славов, шеф на кардиологията в Александровска болница огромният брой болници в страната е за сметка на качеството на медицинските услуги. Той бе категоричен, че трябва да се създаде Лекарска камара, която да поеме стриктно контрола върху качеството на лекарския труд и услуги.
Акад. Петя Василева постави въпросът за специализацията и следдипломното обучение на лекарите у нас. Ние сме единствената страната, в която следдипломното обучение е доброволно, без никакъв ангажимент и стимули от страна на държавата. У нас липсва и ефективен контрол върху качеството на лечението, тъй като за разлика от другите страни не се осъществява от финансиращите институции, каза тя и апелира към министър Атанасова и към председател на НС за спешни законови промени в тази посока.
Не е редно 7 от 12 с инфаркт да идват след 12-ия час, защото хората не осъзнават какво им се случва. Не е нормално "Бърза помощ" да идва след час, а в Англия идва на 6-7-а минута. Не е нормално лекари да не знаят някои основополагащи неща. Спешната ни помощ е много изостанала. Разчитаме по някаква случайност пациентът да не умре, докато го караме към болницата. Сегашната система на специализация явно е неудачна, след като 70% от младите лекари бягат в чужбина да специализират, а ние не можем да намерим лекари и сестри за болницата, каза д-р Борислав Ацев, кардиолог от столичната болница „Св. Екатерина".
Натоварвате ме с големи очаквания, каза здравният министър Десислава Атанасова, след като изслуша кои според лекарите са основните проблеми на системата у нас. Това, че не съм лекар, ми дава гледната точка на пациента, добави тя и обеща за много кратко време да направи промени.
Фокусът ще е за тласък на специализации, подобряване на спешната помощ, наредба №40, която засяга болниците, контрола на качеството, за който ще се работи съвместно с НЗОК, и изработване на дългосрочна визия за здравеопазването.
Остра е необходимостта от промяна в системата на специализациите, изтъкна министърът. По думите й квалифицираните специалисти трябва да намират реализация у нас, а не да я търсят навън. Атанасова подчерта, че се надява това да става в сътрудничество с лекарската гилдия.
Според данните от анкета, организирана по проекта, 67% от номинираните лекари смятат, че финансирането е основният проблем на здравеопазването, 32% смятат, че основния проблем е в нормативната база., а 2/3 подкрепят идеята за един обществен фонд и няколко допълващи го частни. Сред най-интересните лекарски предложения са: Сред най-интересните лекарски предложения са:
удвояване на частта от БВП за здравеопазване - от 3,8%, както е сега, на 7,6% или направо 8%; по-рестриктивна нормативна база, която не позволява източване на НЗОК;  здравна стратегия, която да не се влияе от смяната на правителства, министри и натиск на интереси и др. А на въпроса от анкетата "Кои са първите три неща, които бих направил в здравеопазването, ако зависеше от мен?" – отговорите са от "Не бих сменял толкова често министъра на здравеопазването" до "Бих предоставил реформата изцяло на експерти на СЗО, колкото и висока цена да поискат за работата си".
----
След месец "24 часа" ще издаде книга с имената на всички 272 номинирани лекари.


Няма коментари:

Публикуване на коментар