Translate

четвъртък, 26 април 2012 г.

История на Националните игри за трансплантирани и диализирани в България


Първите Национални игри за трансплантирани се проведоха на 8 и 9 юни 2009 година в Националната спортна академия. В тях взеха участие 15 души, 6 от които представиха България на Световните игри в Австралия през месец август същата година. Патрон на събитието беше световната и европейска шампионка по художествена гимнастика г-жа Илиана Раева.
Вторите Национални игри за трансплантирани и диализирани в България се проведоха на 4, 5 и 6 юни 2010 г. в комплекс ”Царско село” в София. В игрите взеха участие 42 души на хемодиализа и с различни видове трансплантации. Патрон на събитието беше министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов. Същата година на VI Европейски игри за трансплантирани и диализирани в Дъблин българският отбор спечели 11 медала – 1 златен, 5 сребърни и 5 бронзови.
Третите Национални игри за трансплантирани и диализирани се проведоха на 25, 26, 27 февруари 2011 година. Най-малкият участник беше Анибел Белчева от София, която е на 5 години и е на хемодиализа от 1 година. Най-възрастният участник беше Цветко Цветков от Плевен - на 62 години, също на хемодиализа.
Четвъртите Национални игри за трансплантирани и диализирани ще се проведат в периода 26, 27, 28 и 29 април 2012 г. Най-малкият участник е Радина Йорданова – на 3 годинки и два месеца, която е с чернодробна трансплантация, а най-възрастният - на 72 години, на хемодиализа.
През първите три месеца след Първите Националните игри са направени 14, а след Вторите Национални игри - 20 трансплантации. След Третите игри, за цялата 2011 година, беше отбелязан антирекорд на трансплантациите в България - имаше само четирима донори.
Организаторите на Игрите изказват надежда, че тазгодишните игри ще спомогнат за популяризирането на донорството в България като висш хуманен акт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар