Translate

неделя, 1 април 2012 г.

НЗОК разпределя средствата за работа на общопрактикуващите лекари в неблагоприятни практики по обективни критерии


През 2012 г. НЗОК заплаща месечните суми на общопрактикуващите лекари, които работят в практики с неблагоприятни условия съгласно „Методика за определяне на месечното заплащане за работа в населени места – център на практики с неблагоприятни условия на работа на изпълнители на първична извънболнична медицинска помощ за 2012 година“. Методиката е приета с решение на Надзорния съвет на НЗОК и е публикувана на сайта на институцията в раздел НРД 2012 за медицински дейности.
Методиката определя обективни критерии за разпределение на средствата за работа при неблагоприятни условия на общопрактикуващите лекари.
Съгласно нейните изисквания директорите на РЗОК правят писмено предложение за включване в списъка на населени места – център на практики със съответния брой точки. Този списък се определя при отчитане на пет критерия: отдалеченост на практиката от други лечебни заведения; трудна достъпност (пресечена местност, лоши пътища);  разпръснатост на практиката (амбулатория, обслужваща две или повече населени места); обслужван контингент; екологично замърсен район.
За всяко населено място се определя сумарен брой точки от петте критерия. Новото през 2012 г. е, че този сумарен брой точки се умножава по стойността на една точка, която е една и съща за цялата страна и е утвърдена в Методиката. Така се получава крайната сума за заплащане на всяка практика с неблагоприятни условия.
С новите моменти в Методиката се цели по-справедливо разпределение на средствата по региони. Премахнат е дисбаланса за еднакъв брой точки населените места, определени като неблагоприятни  от различните региони да получават различни суми.
Във връзка с получени сигнали за проблеми с разпределянето на средствата за неблагоприятни практики, в НЗОК беше проведена среща с представители на Българския лекарски съюз. През следващата седмица ще се проведе втора среща, на която ще бъдат разгледани всички проблемни моменти и ще се обсъдят предложения за допълване на Методиката, след което тя ще бъде предложена за утвърждаване от Надзорния съвет на НЗОК, съобщиха от пресцентъра на здравната каса..

Няма коментари:

Публикуване на коментар