Translate

вторник, 24 април 2012 г.

Уникална ваксина срещу рак на мозъка - мултиформен глиобластом

Първата българска пациентка, която страда от една от най-тежките форми на рак на мозъка - мултиформен глиобластом, ще бъде имунизирана с новата уникална противотуморна ваксина до дни. Тя ще и бъде приложена в Белгия, а след това лечението й ще продължи у нас. Чуждите специалисти ще обучат наши лекари, за да продължат те да прилагат сами метод.
Обикновено пациентите с тази диагноза- мултиформен глиобластом, които се лекуват чрез традиционните методи - с операция, химио- и лъчетерапия, успяват да преживеят едва 8 месеца .
Клиниката по неврохирургия при УБ „Свети Иван Рилски” в София, единствена в страната, започва да въвежда новия метод За целта болницата е подала молба до МЗ да й бъде разрешено да работи по новия способ.
Това е шанс за онкоболните да се излекуват или най-малкото да имат добра ремисия в продължение на няколко години.Чрез имунотерапията се стремим да възобновим баланса в организма, така че да няма клинични данни за активно туморно заболяване в продължение на години. Това не се случва при абсолютно всички пациенти, но при 1/3 от тях може да се постигне впечатляваща дъга преживяемост, съобщи д-р Емануил Найденов, неврохирург от болница "Св. Иван Рилски".
Лечението е индивидуално и не може да бъде приложено на друг пациент. Туморът, които се отстранява по време на операцията, служи като основа за създаване на ваксина. „В лабораторни условия той се разгражда на протеини, които се обозначават като антигени. Грубо казано, това е един „паспорт" на тумора. Пак в лабораторни условия извлечените бели кръвни клетки от организма на пациенти, които са неговата имунна система, се научават чрез този „паспорт" да разпознават и унищожават тумора т. е. настройва се собствената имунна система срещу заболяването. Инжектирани „обучените” клетки обратно в организма на пациента, по специална схема започват да унищожават, но само видоизменените ракови клетки, без да засяга здравите.
В Белгия и Германия терапия с индивидуална ваксина е близо 30 000 евро. У нас ще струва около 1500 лева.
България е петата страна, в която ще се лекуват с тази ваксина, вероятно още от края на тази година. Новият метод се прилага само в Белгия, Германия, Япония и САЩ.
Всяка година у нас около 300 души се разболяват от това коварно заболяване. В 8% от случаите туморът поразява деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар