Translate

вторник, 10 април 2012 г.

Боя за яйца докарва астма


Натъпкана е с химикала тартразин и канцерогенни Е-та

 
Боя за яйца ни докарва астма, уртикария и тежки алергии. Въпросният оцветител се продава от амбулантни търговки на Женския пазар, на  пазара в „Младост” и на тротоарите при Окръжна болница в София, съобщи главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.
 Въпросната боя съдържа химикала тартразин, който може да предизвика астматични пристъпи, уртикария и тежки дихателни алергии. Тя съдържа и оцветителите  Е-123, Е-131, Е-142, за които лекарите са единодушни, че са канцерогенни. И за трите съставки Европейският съюз излезе преди няколко години с предписание да се ползват изключително внимателно, тъй като не е доказана категорично тяхната безвредност. В някои страни на ЕС като Унгария, Полша, Германия и Франция те дори са забранени.
По-опасно обаче е, че на повечето бои за яйца, дори тези в магазините, въобще не пише какви съставки съдържат
С тях трябва да сме по-внимателни, да не купуваме, ако върху етикета не е обозначен съставът и няма изрично сложен надпис с номера на разрешителното от Министерството на здравеопазването за безвредност, коментира пред „Монитор” д-р Ангел Кунчев.
Когато купувате бои за Великден, задължително трябвал да проверявате  дали надписите съдържат информация с името на производителя, датата на производство и срока на годност, защото върху повечето опаковки той липсвал. Масово търговците пробутвали бои, останали непродадени през миналата година.
Един оцветител с изтекъл срок на годност може да провокира тежък обрив обясниха от Българското дружество по алергология.
Не липсват и пакетчета, на които няма предупредителен надпис върху боите с форма на таблетки да не се използват от деца, тъй като могат да ги сбъркат с бонбони, отбеляза още д-р Ангел Кунчев.
За бум на салмонела и ентероколити по Великден предупреди главният санитарен инспектор. По думите му заразата ще пламне още тази седмица, тъй като хората купували по-евтино яйца от селата около София, където не се знае дали са съхранявани на хладно място, нито пък дали птиците са здрави.
Отпадане, повръщане и висока температура са симптомите на заболяването, предупреди Кунчев  и посъветва заразените да не се самолекуват, а да отидат на лекар, за да не се обезводнят фатално.
Яйцата да се варят поне 10 минути, а ако са спукани, да не се боядисват, за да се избегнат опасностите, предупреди той.
 
Силвия Николова
В-к "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар