Translate

вторник, 17 април 2012 г.

В момента у нас е по-скъпо да се дарява храна за нуждаещи се, отколкото да се изхвърля

Заяви Антоан Колет, председател на Българската хранителна банка (БХБ) у нас, която ще заработи до месец. Първоначално от нея ще се раздават по-трайни хранителни продукти, а впоследствие ще се даряват и свежи храни.
В България има нужда от спешно осигуряване на пакет от нормативни мерки, за да може хранителната банка да се развива като устойчив механизъм. Опитваме се да създадем среда, в която процесът на даряване ще бъде улеснен както за компаниите, така и за физическите лица, каза той.
Склад, в който банката ще събира храна от производители, магазини, ресторанти, отговарящата на всички стандарти, преди да бъде предоставена на организации, които ще я раздават на всички нуждаещите се, а не само до социалните домове, все още няма , но ще бъде изграден през идната година.
 --------
Българската хранителна банка (БХБ) е неправителствена организация, учредена  по световен модел на ефективно работещи хранителни банки в близо 50 страни, наскоро и у нас. 
9 организации са учредители, а именно  - Асоциацията на месопреработвателите в България, ФОРА - Фондация за общностно развитие, "БГМеню", "Белла България", "Био България", "Крафт фуудс България", "Нетера", "Пикадили" и "Тандем". Това съобщи Марина Бракалова, изпълнителен директор на БХБ. 
По думите и в ЕС има 240 хранителни банки в 21 страни, които работят с дарен ресурс, възлизащ на 90 млн. тона храна годишно.
У нас годишно  се унищожават 400 000 тона хранителни продукти, годни за консумация. Този  ресурс би могъл да бъде раздаван годишно на нуждаещите се. "Дългосрочната ни цел е да достигнем до системно хранително подпомагане на поне 20% от нуждаещите се в цялата страна", обясни  Бракалова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар