Translate

понеделник, 23 април 2012 г.

Президентът на Европейската генерична асоциация (ЕГА) заяви, че развитието на биоподобните лекарства трябва да достигне своя потенциал

"Необходимостта от рамка, която да осигурява развитието на биоподобните медикаменти в глобален мащаб става все по-голяма", това заяви президентът на ЕГА г-жа Гудбжорг Еда Егерсдорит по време на откриването на Десетия международен симпозиум за биоподобните лекарства, проведен на 19.04.2012 г. в Лондон.
Г-жа Егерсдорит обърна сериозно внимание на очакванията, свързани с повишаване на заболеваемостта от диабет през следващите години и подчерта, че достъпът до биоподобен инсулин ще бъде от ключово значение за лечението на милиони пациенти по целия свят. „Биоподобните лекарства ще осигурят съществени икономии за здравните бюджети, което ще помогне за запазване на стабилността на здравните системи не само в Европа, но и в останалите краища на света, като същевременно висококачественото лечение ще бъде гарантирано за пациентите", каза още г-жа Егерсдорит.    
Правителствата обаче няма да могат да се възползват от възможностите на биоподобните медикаменти ако не бъде оформена програмна рамка за тяхното развитие. За целта е необходим двустранен подход, изразяващ се както в непрекъснат диалог между ЕС и САЩ относно провеждането и обмена на научни изследвания, така и в преразглеждането от ЕС на т.нар. "широкообхватна" насока за биоподобните медикаменти.  
На европейските компании би следвало да бъде разрешено да произвеждат биоподобни лекарства по време на патент за износ в страни, където не съществува патент или пък е изтекъл. Освен това трябва да се осигурят данъчни облекчения при финансиране на научни изследвания за биоподобни лекарства.
В Европа нуждата от подобряване на отношението към биоподобните медикаменти става все по-съществена. По тази причина ЕГА силно подкрепя групата към ГД "Предприятия", която работи за по-добър достъп на биоподобните лекарства до пазара. Целта е да се идентифицират пречките пред биоподобните медикаменти в страните-членки на ЕС, както и да се видят добрите практики. Освен това трябва да се осигурява точна и безпристрастна информация като противодействие на непрекъснатите дезинформационни кампании, основани върху погрешни схващания по отношение на биоподобните лекарства.    
В заключение президентът на ЕГА отбеляза, че трябва да се направи необходимото за защита на биоподобните медикаменти от недобронамерено отношение, това ще повиши конкурентноспособността във фармацевтичния сектор и ще подобри достъпа на пациентите до  качествени и достъпни лекарства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар