Translate

вторник, 3 април 2012 г.

Факултетът по обществено здраве към МУ - София и Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ официално откриха новата учебна година и стартираха обучителната програма за здравни медиатори

Факултетът по обществено здраве към МУ - София и Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ официално откриха новата учебна година и стартираха обучителната програма за здравни медиатори на 29. 03 т. г..
На откриването присъства, Росица Иванова, секретар на НССЕИВ, проф. д-р Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София, генерал-майор проф. Стоян Тонев, началник на ВМА, проф. Ивайло Търнев, председател на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата", д-р Димитър Димитров, директор на дирекция „ Обществено здраве” към МЗ, представители на неправителствените организации и здравни медиатори.
В България мрежата на здравните медиатори продължава да се увеличава и през тази година още 40 човека за първи път ще бъдат обучени от преподаватели във Факултета по обществено здраве към МУ-София, под ръководството на проф. д-р Цекомир Воденичаров. В рамките на 240 учебни часа здравните медиатори ще имат възможността да се запознаят с нормативната база и системата на здравни услуги в България, правата и задълженията на пациентите, както и да получат информация относно основни заболявания (превенция, профилактика и лечение) В обучителната програма са предвидени и модули, които да провокират и развият в участниците умения за лидерство и работа в екип, като и разработване на проекти. Всяко обучение е с практическа насоченост и цели да подпомогне адекватното подпомагане процеса на осигуряване на достъп до здравни услуги на представители на уязвими малцинствени групи. Новите попълнения сред здравните медиатори са избрани чрез конкурс, проведен в съответната община, като основни критерии за избора им са да имат минимум завършено средно образование, принадлежност към общността, в която ще работят, добро познаване на проблемите на общността и съпричастност, владеене на езика/езиците на общността.
След преминаване на обучението, здравните медиатори ще работят по различни здравни проекти за ограничаване и профилактика на инфекциозните и полово предаваните болести, намаляване нивата на детската смъртност, с основен фокус – уязвимите групи от ромски произход. Те ще подпомагат работата на Регионалните здравни инспекции, общопрактикуващите лекари и общините в провежданите от тях кампании в сферата на здравеопазването.


Няма коментари:

Публикуване на коментар