Translate

неделя, 1 април 2012 г.

Парламентът създаде временна анкетна комисия за проучване на причините, довели до увеличаването на цените на определени групи лекарствени продукти

заплащани със средства от бюджета на НЗОК или от държавния бюджет и предлагане на възможни мерки за намаляване на публичните разходи. "За" гласуваха 94 депутати, петима бяха "против", а 41 се въздържаха.
По предложение на д-р Даниела Дариткова депутатите гласуваха и квотен принцип на комисията, а не паритетен, както предлагаше опозицията. Така в комисията ще участват общо 13 депутати, като шестима ще са от ГЕРБ, по двама от левицата и от ДПС и по един от "Атака", "Синята коалиция" и независимите.
От левицата и ДПС заявиха, че с промяната се подменя съдържанието на комисията и обвиниха управляващите, че използването на парламентарни средства за замазване на
скандалите се превръща в практика. Те възразиха и срещу квотния принцип на комисията. Затова по-голямата част от техните депутати бяха въздържали се при гласуването и освен това се отказаха от правото си да излъчат председател на анкетната комисия.
Председател на комисията ще бъде Галина Милева от ГЕРБ, а заместник-председатели - Диана Йорданова от ГЕРБ и Цвета Георгиева от независимите депутати.
От ГЕРБ в комисията влизат още д-р Даниела Дариткова, д-р Геновева Алексиева, Анатолий Йорданов и Даниела Миткова. Левицата ще бъде представена от Мая Манолова и д-р Евгений Желев, ДПС - от д-р Хасан Адемов и д-р Нигяр Джафер, Синята коалиция - от д-р Ваньо Шарков, а "Атака"- от Станислав Станилов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар