Translate

четвъртък, 26 април 2012 г.

Кафето бори умората

Разтворимото кафе е сред най-известните и предпочитани напитки по света и е неразривно свързано с различните фази от нашето ежедневие


Преходът от зима към пролет - лято неизбежно влияе върху нашето тяло и тонус. Сънливост, умора и неспособност за концентрация ни съпътстват плюс добавените през зимата няколко килограма в повече….
След отминалите Великденски празници тялото се нуждае от помощ, за да се пречисти от токсините и свободните радикали, които могат да предизвикат увреждане на клетките и ДНК. Въпреки че то произвежда свои собствени антиоксиданти, но получава такива и от храните и напитките, които спомагат за намаляване на риска от някои видове рак, когнитивно увреждане, артрит, имунна дисфункция и сърдечно-съдови заболявания, съобщават от Международния информационен съвет за храните (IFIC).
Кафето е на шесто място сред първите 50 храни, съдържащи антиоксиданти, според публикация в Американския Журнал по клинично хранене, на база количеството антиоксиданти, които се намират в една типична порция. Само някои плодове и орехите съдържат повече антиоксиданти от кафето.
Според някои американски медицински специалисти кафето вероятно намалява риска от заболявания като Алцхаймер и Паркинсон и предлага известна защита от рак.
Д-р Роб ван Дам, епидемиолог в Харвардското училище за обществено здраве и в Медицинското училище на Харвард, съобщи, че скорошни епидемиологични проучвания в САЩ, Европа и Япония показват, че компонентите на разтворимото кафе, различни от кофеина, вероятно спомагат за метаболизма на глюкозата, чрез намаляване скоростта на усвояването на глюкозата в червата, както и чрез стимулиране секрецията на хормона на червата глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1), който спомага за секрецията на инсулин. Освен това кафето съдържа и стотици компоненти, включително значителни количества хлорогенна киселина (антиоксидант, който забавя усвояването на глюкозата в червата), кофеин, магнезий, калий, витамин B3, тригонелин и лигнани.
Разтворимото кафе безспорно е сред най-известните и предпочитани напитки по света и вече е неразривно свързано с различните фази от нашето ежедневие. Полифенолите са основните антиоксиданти в чашата разтворимо кафе. Те са особено активни в борбата срещу свободните радикали, които се образуват ежедневно в човешкия организъм, като по този начин спомагат в борбата срещу преждевременното стареене и появата на хронични заболявания.
Трябва да отбележим и малко известният досега факт, че разтворимото кафе съдържа и хранителни влакнини (фибри). Според изследване на Департамента по химия на храните на университета в Хамбург, Германия, е установено, че съдържанието на фибри в кафето може да варира в зависимост от различни фактори като вида на кафето, степента на изпичане и смилане и процедурата на варене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар