Translate

сряда, 18 април 2012 г.

Колежът по икономика и мениджмънт в Благоевград първи в България получи лиценз и започва обучение на парамедици

Професията бе включена в списъка на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) през декември миналата година.
Тъй като първи в страната направихме учебните планове за теоретично и практическо обучение на парамедика, нямахме база за сравнение, на която да се опрем и много ни помогнаха консултациите на доц. Иванка Стамболова, ръководител на катедра “Здравни грижи” в Медицинска академия - София, обясни Венета Мангушева, ръководител на Центъра за професионално обучение към колежа.  

Разрешението дошло като подарък за Великден на екипа, то е за обучение в две специалности по професията “Парамедик”.
Свидетелство за професионална квалификация II степен ще се дава при успешно завършване на специалност “Транспортиране на пострадали и болни хора и оказване на първа помощ”, по която обучението е половин година и е насочено към шофьори на линейки. III степен на професионална квалификация ще се издава на завършилите курса по специалност “Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”. За най-високата IV степен на квалификация, която разширява професионалната подготовка до асистиране на лекар, колежът е подал документи и чака заповед за разрешение от министъра на образованието Сергей Игнатов.
 По думите на Мангушева вече имат сключени договори за практическите занятия на курсистите със здравни заведения, както и с квалифицирани преподаватели лекари за теоретичната подготовка, а условията в учебната сграда на колежа, в която всички зали са оборудвани с модерна техника и всички удобства, са отлични.

Няма коментари:

Публикуване на коментар