Translate

сряда, 2 май 2012 г.

Глоба от 15220 евро дневно може да плаща България за това, че все още не е въвела изискванията на евродирективата за отпадъците

Делото е заведено срещу България в Европейския съд в Люксембург. По същите причини на съд отиват Унгария, Полша и Словакия. Страната ни получава и последно предупреждение за това, че не прилага правилно директивата на ЕС за генномодифицираните организми (ГМО). Брюксел иска още да въведем ДДС за държавните съдебни изпълнители, тъй като в момента налог плащат само частниците. Ако това не стане в срок от 2 месеца, ни чакат нови съдебни дела. 
Новата евродиректива за отпадъците трябваше да бъде отразена в законите на страните членки до края на 2010 г. Тя поставя по-високи изисквания за разделно събиране и рециклиране на боклука, тъй като количеството му расте непрекъснато. У нас изискванията трябва да се въведат с новия закон за управление на отпадъците, който депутатите бавят година и половина. 
От екоминистерството съобщиха, че вече е постигнат консенсус по спорните разпоредби. Проектозаконът ще бъде гледан скоро на второ четене в парламента и се очаква да бъде приет, преди България да бъде осъдена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар