Translate

сряда, 30 май 2012 г.

НЗОК разпределя за болнична помощ допълнителни над 16 000 000 лева

Управителят на НЗОК, д-р Пламен Цеков, се срещна с директори на болници от пловдивска област.
Той ги запозна с последното решение на Надзорния съвет на НЗОК, да бъдат актуализирани бюджетите на болниците. За целта над 16 000 000 лв. ще бъдат разпределени пропорционално, спрямо първоначално заложените средства, само за работа по клинични пътеки.
Допълнителни средства ще бъдат отпуснати на болниците и за дейности, свързани с хемодиализа и онкология. Всички разпределени сега средства са от заделен вътрешен резерв, предназначен за болнична помощ, а не от оперативния резерв на финансовата институция, определен от Закона за бюджета на НЗОК.
Разпределението се прави във връзка с преразхода от 9 000 000 лв., който болничните заведения реализираха през първото тримесечие на годината. По предварителни данни тенденцията за преразход се запазва и през второто тримесечие. Очаква се с допълнителните средства болниците да покрият голяма част от надлимитната си дейност.
Д-р Цеков запозна присъстващите на срещата с идеята от следващата година НЗОК да не определя бюджети за всяко лечебно заведение, а общ бюджет за отделните области. Причината за предложената промяна е бюджетът на институцията да се изразходва максимално ефективно в условията на реална конкуренция между лечебните заведения.
Той пое ангажиментът по време на преговорите за НРД 2013 година НЗОК, заедно с БЛС, да работи за отстраняването на някои негативните практики, които в момента затрудняват работата на лекарите.  
На срещата стана ясно, че НЗОК предвижда да бъде въведена система, чрез която до третия час от приема на пациент в определено лечебно заведение във финансовата институция ще постъпват данни за него. Така чрез информационната система на НЗОК ще може да се проследява потокът от пациенти по области.


Няма коментари:

Публикуване на коментар