Translate

понеделник, 28 май 2012 г.

222 е броят на рекламните послания, свързани със здравословните предимства на храните, които ЕК позволява да се изписват по опаковките

222 са рекламните послания, свързани със здравословните предимства на храните, които ЕК позволява да се изписват по опаковките. Към всяко рекламно съобщение в списъка има обяснение в какъв случай може да се използва и кога не. Всичко различно от тях ще се смята за подвеждащо рекламно съобщение.
Сред позволените рекламни послания е например "без мазнини", което може да бъде използвано, ако продуктът не съдържа повече от 0,5 г мазнини на 100 г или 100 мл съдържание.  Приложението на новите правила е ангажимент на всяка държава от ЕС.
От декември 2012 г. всички твърдения по опаковките ще трябва да бъдат доказвани научно, съобщи DeutscheWelle.
До края на годината всички продукти, които не отговарят на изискванията за рекламите, трябва да изчезнат от пазара. Това означава, че ако прочетете на опаковката на продукта указание, свързано с вашето здраве, ще можете да сте сигурни, че написаното е и доказано научно, заяви говорителят на ЕК по въпросите на здравеопазването Фредерик Венсан.
----
През 2008 г. производители на храни от страните от ЕС изпратиха за проверка на истинността на твърденията 44 000 рекламни надписа, в Европейската служба за сигурност на храните, включващи данни за съдържанието на витамини, минерали и други вещества.Резултатът е положителна оценка за едва 500.

Няма коментари:

Публикуване на коментар