Translate

сряда, 2 май 2012 г.

Около 60-70% от гинеколозите у нас неоснователно съветват децата с лицеви аномалии да се изоставят в домове за медико-социални грижи


Около 60-70% от гинеколозите у нас поради липса на достатъчно информация свързват лицевите аномалии при децата с умствена изостаналост и препоръчват аборт или оставяне на детето в дом за медико-социални грижи (МСГ). Това съобщи доц. Юрий Анастасов, завеждащ отделението по пластична и краниофациална хирургия в УМБАЛ "Св.Георги" в Пловдив.
Децата с лицеви аномалии като цепнатина на устната и цепнатина на небцето, известни още като заешка устна и вълча паст, са напълно нормални и с правилни грижи и лечение могат да имат нормален живот, категоричен бе той.
По думите на д-р Атанасов в много от случаите лечението може да приключи с една единствена операция и е напълно неоснователно тези деца да бъдат изоставяни.
По данни на европейската статистика едно на 700 раждания е засегнато от лицева аномалия на новороденото, като причините все още не са изяснени.
У нас средно годишно се раждат 70 000 деца и се приема, че от лицеви аномалии са засегнати между 120-140 деца. От тях 20-30% попадат в МСД-ве.

--------
Лицевите аномалии са идентифицират с пренатална диагностика, както и с ехографско изследване най-рано в 16-тата гестационна седмица от бремеността. Лечението е хирургично, като може да се наложи от една до повече операции, в зависимост от степента на увреждане.
От 2003 г. у нас има клинична пътека по здравна каса за оперативно лечение на лицеви аномалии на стойност между 500-600 лева. Не се покрива обаче последващото логопедично и ортодонтско лечение, докато в Европа 100% от тези пациенти се лекуват по здравен фонд.
От Асоциацията на пациентите с вродени лицеви аномалии искат съдействие от МЗ да бъдат отправени препоръки към пренаталните специалисти и са предложили допълнителните операции, както и лечението при ортодонт да се доплащат от НЗОК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар