Translate

сряда, 9 май 2012 г.

Комисията за защита на конкуренцията е наложила на Българския лекарски съюз имуществена санкция в размер на 80 000 лева

Лекарският съюз е нарушил Закона за защита на конкуренцията, като е определил минимална цена за частните прегледи да е 10% от минималната работна заплата за страната. От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са постановили решението, взето през април 2011-та година, на съсловната организация да бъде отменено. Въпреки взетото решение от лекарската съсловна организация комисията  се е самосезиралала по случая, с обяснението, че Законът за защита на конкуренцията не позволява определянето на цени, дори и минимални, между конкуренти в даден сектор, дори решението да е взето от организация или сдружение, което ги обединява.
От своя страна в съобщение до медиите от Българския лекарски съюз (БЛС) съобщиха, че ще обжалват решението на КЗК в определения  14-дневен срок. Те определиха действията на комисията като дискриминиращи и незаконосъобразни.
От БЛС се позовават на текст от етичния кодекс, който предвижда установяването на минимална цена на хонорарите на лекарите, както и задължението им да не определят хонорара си под установения минимум. Освен че това е установена европейска практика, лекарската професия е саморегулираща се, идентична с тази на адвокатите, нотариусите, архитектите и др. и е недопустимо да се извежда от тази категория с подобно прецедентно решение, се казва в съобщението на БЛС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар