Translate

сряда, 2 май 2012 г.

Специални баркодове ще пазят лекарствата, за които се предполага, че биха могли да бъдат най-често фалшифицирани

От 1 януари догодина ще влезе в сила нова евродиректива. Тя налага върху всяка опаковка да има защитен и уникален баркод.След влизането и в действие ще има преходен период, през който държавите членки на ЕС да изпълнят изискванията.
За целта аптеките ще трябва да променят изцяло софтуера, с който работят. Кодове, като превенция срещу имитация, ще се поставят и на истинските лекарства, но само по желание на производителя. Промяната ще бъде за сметка на производителите и няма да оскъпи медикаментите.
Общата европейска система за проследяване на лекарствата трябва да стане факт през 2015 г..
Фалшивите лекарства идват най-често от Индия, Китай и Пакистан. В световен мащаб до 10% са фалшивите лекарства като най-засегнати са Великобритания и Германия.
В Европа, както и в страната ни също има фалшиви лекарства и това са най-често употребяваните или скъпоструващите. Ментетата най-често се внасят от други страни, но има и такива, които се правят в България. Според специалисти от Изпълнителната агенция по лекарствата  аналгинът е един от най-фалшифицираните лекарства у нас.Други това са лекарствата за подобряване на сексуалната потентност,  за отслабване, за натрупване на мускулна маса, успокоителни и други психотропни, които се продават по интернет, никой не знае произхода им, как действат и какво съдържат, а даже и да отговарят на изискванията за качество, няма как да се докаже това.
Ето защо специалистите съветват хората да избягват покупката на лекарства или хранителни добавки от случайни сайтове. В България само 5 аптеки са се регистрирали за онлайн търговия с медикаменти. Списъкът им е на сайта на агенцията по лекарствата -bda.bg, в раздела „Регистри".

-------
От юни пациентите вече ще могат да подават сигнали до Агенцията по лекарствата за нежелани реакции и странични ефекти на медикаментите. Ще се обработват сигнали за нежелани реакции и странични ефекти, които не са описани в листовката на медикамента. При натрупването на идентични сигнали за даден медикамент, агенцията може да изиска допълнителни проверки за безопасността на препарата.
Анонимни сигнали няма да се приемат.
Предстоят сериозни промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина по отношение на проследяването на лекарствената безопасност и на фалшивите лекарства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар