Translate

петък, 4 май 2012 г.

Стресът на работното място рязко ще нарасне през следващите пет години


В проучването на Ipsos MORI, по поръчка на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA), проведено в периода 24 октомври 2011 г. - 17 януари 2012 г., са участвали над 35000 души от 36 европейски държави.
Осем от всеки десет души т. е. 80% от активното население в Европа е на мнение, че броя на хората, страдащи от стрес свързан с работата, ще нарасне през следващите пет години, а 52% очакват, че той ще "нарасне рязко". Това становище споделят и 69% от 1147 анкетираните българи.
86% са съгласни, че прилагането на добри практики, в областта на безопасността и здравето, при работа е необходимо, за да се осигури икономическата конкурентоспособност.
У нас 59% от анкетираните посочват, че са много или достатъчно добре информирани за рисковете относно безопасността и здравето при работа. Най-запознати са работещите на безсрочен трудов договор в предприятия с персонал между 50 и 250 човека.
По този показател България напълно се доближава до средното ниво за Европа.
Едва 38% са уверени, че работодателят ще им отговори на въпрос свързан със здравето и безопасността при работа. Най-голяма е увереността на работещите между 18 и 34 години, както и в големите предприятия с над 250 души персонал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар