Translate

сряда, 2 май 2012 г.

Лекарствата у нас ще поевтинеят с гръцка помощ


Посланикът на южната ни съседка у нас Данаи-Магдалини Куманаку е изпратила писмо до МЗ, с което изразява готовността на страната си да ни предостави софтуер и наличната в него информация за цените на лекарствата. В базата данни фигурират реалните цени на 200 000 продукта. Ще получим софтуера безплатно, като се подпише междуправителствено споразумение, обясни Атанасова.
Така цените на някои хапчета, които в момента са двойно и тройно по-скъпи от тези в Гърция, ще паднат. Например лекарство за язва, което у нас е 48 лв. по цени на НЗОК, в момента в гръцките аптеки се продава за 14 евро. Друг препарат, който е иновативен и плащан на 100% от касата, струва 410 лв., докато при съседите цената му е 80 евро за болниците и 91 - за търговците на едро.
Гърците са направили аналитично звено, което поддържа база данни с цените на лекарствата в 40 държави в света и е засякло, че фармацевтичните компании представят невярна информация за стойностите на медикаментите си в други държави, с които Гърция се реферира. След като разминаването лъснало, цените били понижени. Това всъщност е методиката, която ще получим от съседите до месец. Там хапчетата, плащани от здравните им фондове, са поевтинели с около 26%, но главно чрез административни мерки, а не на пазарен принцип.
В НЗОК са постъпили 123 оферти за поевтиняване на медикаментите, съобщи още здравният министър. Предложените отстъпки са между 10 и 90%, уточни тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар