Translate

четвъртък, 10 май 2012 г.

На пето място сме в света по застаряване

24,2% от българите или всеки четвърти е над 60-годишен. До 2050 г. се очаква техният брой да надмине над 30% от общия брой на населението в страната. Тази тенденция се дължи преди всичко на увеличаващата се продължителност на живот, емиграцията, ниската раждаемост и високата смъртност.
По прогнозни данни на ООН през 2050 г. България ще бъде една от най-застаряващите държави в Европа и възрастното население ще бъде около три пъти повече от най-младото.
С по-високи показатели за процентен дял на възрастното население са само Япония, Италия, Германия и Швеция. За 27-те държави членки на ЕС се очаква населението на възраст 65 и повече години да нарасне от 17,1% през 2008 до 23,5% през 2030 г..
Тревожна констатация е записана в Националната концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора в България (2012-2030 г), която предвижда пакет от мерки и програми, които да наложат положителен образ на възрастните в обществото и да гарантират достойно остаряване в добро здраве. В страната ще се развива т.нар. сребърна икономика, базирана на принципа, че възрастното поколение е неизползван фактор за икономически растеж. Ще се даде възможност на хората, които се чувстват трудоспособни, да работят и след навършване на пенсионна възраст и непрекъснато да се квалифицират, за да станат „по-атрактивни" за работодателите. Предвижда се въвеждането на различни поощрения за по-късно пенсиониране, възможности за работа на непълно работно време и др..

Няма коментари:

Публикуване на коментар