Translate

петък, 4 май 2012 г.

Само срещу платени здравни вноски продажба на имот или кола



Промените в закона за здравното осигуряване (ЗЗО), в преходните и заключителните разпоредби, ще наложат изменения и в няколко нормативни акта, сред които и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс .
Съгласно проектопромените в него, предложени от МЗ купуването, прехвърлянето, продажбата, замените на недвижимо имущество или МПС занапред ще може да се осъществява само при представено удостоверение от НАП за платени здравни вноски.
В момента у нас здравно неосигурените са между 1,7 и 2 милиона души.

Чрез промени в кодекса за застраховането пък се предвижда да може да сключваме медицинска застраховка, която ще покрива разходи, свързани с профилактика, бременност и раждане.
При заболяване пък ще ни плащат пари за транспорт, специализирано обслужване и палиативни грижи. В промените е предвидено дори да се покриват рискове при загуба на доход, следствие на злополука или заболяване. Застрахователят се задължава да компенсира чрез еднократни или периодични плащания част от изгубената заплата.
Въвежда се и понятието „договор за постоянна здравна застраховка" като обезщетението в този случай може да се изплаща до пълното възстановяване на пострадалия, съответно до придобиване на право за получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст. 
Друга поправка в ЗЗО приравнява статута на здравноосигурителните дружества със застрахователни. С поправките се решава и проблемът със здравните осигуровки на всички длъжностни лица и други служители на Евросъюза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар