Translate

сряда, 23 май 2012 г.

БЛС: Ако ВАС не отмени решението, ще започнем протести


Потребителската такса за преглед да бъде обвързана със средната работна заплата у нас


Ръководството на БЛС не е съгласно с решението на правителството потребителската такса за преглед при лекар да бъде "отвързана" от минималната заплата. То поиска потребителската такса за посещение при ОПЛ да бъде обвързана със средната, а не с минималната работна заплата, което ще позволи тя да расте или намалява в зависимост от индексацията.
Д р Цветан Райчинов, председател на лекарската съсловна организация, подчерта, че 20-те стотинки разлика няма да направят пациента по-беден, но ще помогнат на много джипита да си платят наемите или консумативите, които през последните години са се увеличили.
Той напомни, че във времето цените на медицинските услуги в България, предлагани от лекарите, са се увеличавали символично с по 3 до 5% на три години. В същото време повечето пари, които държавата дава за здравеопазване са отивали основно за лекарства, където е регистрирано увеличение на средствата с по 30% на година. Посочи, че най-ниската такса за посещение при семеен лекар в Европа е 11 евро и каза, че ако разликата в цените е такава, то тук доматите трябва да са по 15 стотинки за килограм. За последните години непрекъснато поскъпват ток, парно и други консумативи и всичко това се плаща от хората, но когато става въпрос за повишаване на лекарското заплащане - не може, констатира д-р Райчинов и добави, че ако няма държавна политика за развитие на лекарската професия, след 10 години ще сме изправени пред такава липса на кадри, че няма да има кой да ни лекува.
Пресмятайки фактори като обучение, оборудване на кабинет, амортизация на апаратура, консумативи и материали, заплати на допълнителен персонал и режийни, минималното заплащане на частен преглед трябва да е 25 евро при общопрактикуващ лекар и 50 евро при специалист, заяви той.
Стана ясно, че лекарите ще обжалват решението на Комисията за защита на конкуренцията, която наложи на БЛС имуществена санкция в размер на 80 000.
Според д-р Райчинов налагането и е незаконосъобразно, дефакто е национализация на средствата на съсловната организация и се цели ликвидирането и, тъй като БЛС няма други приходи. „След като не успяха да ни унищожат политически, сега се опитват да ни унищожат икономически. Кръстоносният поход срещу съсловието е от 3 години и то е подложено на геноцид”, бе категоричен той и поясни, че решението от събора в Равда да се определи минимална цена за лекарския частен преглед никога не е влизало в сила и че УС никога не е разпореждало с документ неговото изпълнение.
Членът на УС д-р Георги Ставракев отбеляза, че възможността за определяне на подобна минимална цена е записана в лекарския кодекс още през 2000 г. Той припомни също така, че две години по-късно законодателството е дало такова право и на други съсловия на свободните професии като адвокатите и архитектите и при тях няма проблем с КЗК. Д-р Ставракев подчерта, че БЛС ще предприеме стъпки за изравняване на правата между съсловията.
Стана ясно още, че КЗК третира БЛС не като съсловна организация, а като "сбор от предприятия", медицинският преглед като търговска услуга, а средствата от членския внос като печалба на фирма с аргумента, че почти всички лекари са регистрирани като еднолични търговци.
Ще обжалваме това решение във ВАС, ще представим там и експертиза, която показва, че това е минимална цена, съобразена с качеството на услугата, и ако ВАС не отмени решението, ще започнем протести, но след обсъждане на Национален съвет, заяви д-р Райчинов и посъветва всички лекари, които имат възможност, да напуснат страната поради не оценяването на труда им.
По думите му българските лекари заемат предпоследно място по заплащане в Европа и само лекарите в Румъния са по-зле платени.
„Ако сте решили да учите медицина, не го правете в България. Ако все пак се дипломирате у нас, след това бягайте да работите в чужбина”, призова той и младите лекари.
От БЛС предупредиха, че от началото на годината 180 лекари са напуснали страната. Средната възраст на практикуващите у нас лекари е 50-55 години, 20% от тях работят въпреки пенсионната си възраст, тъй като няма кой да ги замени и, че в следващите години ще се усети остър дефицит на лекари в страната. Вече се усеща недостиг на кадри в специалностите анестезиолози, патоанатоми, съдебни медици, педиатри, ревматолози, микробиолози и други, каза в заключение д-р Райчинов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар