Translate

сряда, 16 май 2012 г.

Марули за здрави кости


Листа на свежата маруля са източник на витамин А и бета-каротин, които са от съществено значение за зрението, кожата и общо за човешкото здраве.
Според учени консумацията на салата от зелени листни зеленчуци всеки ден намалява наполовина риска от фрактури на костите. Поддържането на стабилно ниво на витамина в организма е от значение и при профилактика на остеопороза, болест на Алцхаймер. Пресните листа на салатата са богати на белтъчини, минерални като фосфор, калций, магнезий, калий и желязо, фолати, витамин С и В1, които са от съществено значение за метаболитните процеси в организма.. Успокоява нервната система, стимулира отделянето на мляко у кърмачките и подсилва половата система. Марулята е богат източник на витамин К, участващ в изграждането на костната тъкан. Дефицитът му обаче е причина за нейното намаляване.
Марулята е богата още на фитонутриенти и други съставки с антиоксидантно действие, които протектират развитието на различни заболявания като, анемия, инфарк и инсулт, както и рак. Тя помага за прочистване на организма от токсини, подобрява дейността на стомашно-чревния тракт и активизира черния дроб. Мъжете, страдащи от преждевременна еякулация, трябва да ядат марули.
Подходяща е за всякакви диети, защото е нискокалорична и богата на фибри, вода и целулоза. За да се запазят вкусовите и качества по-дълго време измивате я с ледено студена вода.


------------
-Според изследователи градинската маруля е пра-прабаба на всички зеленчуци. В Южна Европа е разпространена като бурен - Lactuca scariola, който е дребен, къдрав и леко горчив.
-Сведения за широкото и  приложение има още в историята на древен Египет.
-В Европа марулята се утвърждава през XIV в., когато римските папи пренесли зеленчука в Южна Франция, а столетие по-късно той залял парижките пазари. У нас вероятно се консумира още от Византийско време. Но масово се появила на пазара в края на XIX век.
-Най-разпространеният вид маруля е Lactuca Savita (градинска салата). При нея се наблюдават два често срещани подвида - Capitata, главестата салата, по-гъста, по-рунтава и често продавана по-скъпо и Longifolia, дълголистната салата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар