Translate

понеделник, 28 май 2012 г.

Краставицата вкусна и полезна


Свежият, приятен вкус на краставицата се дължи на свободните органични киселини, които съдържа. В нея има голямо количество вода, малко белтъчини, въглехидрати, фибри и целулоза. От витамините в малко количество са представени: С, В1, В2, РР и провитамин А. Минералите соли също са незначителни: соли на калция и калия, малко магнезий и фосфор.
Краставицата е много полезна за тези, които имат проблеми с теглото, тъй като е изключително ниско калорична. Хранителната стойност на краставицата е 9,7 ккал = 41 кл.
Тя помага и при гастрит, тъй като освен, че регулира храносмилането, повишава двигателната активност на червата, но и подпомага усвояването на мазнините и белтъчините. При гастрит, подагра или хроничен запек обаче трябва да се консумират само пресни краставици. Те са препоръчителни и при анемия, заради образуването на червени кръвни телца, при тежки физически натоварвания и в напреднала възраст. А също така и при екземи, за намаляване на болката и възпалението при измръзване и ухапване от насекоми, както и за успокояване на болка в очите.
Краставицата протектира заболяванията на щитовидната жлеза. А високото съдържание на калий, силиций и сяра я прави необходимо превантивно средство за поддържане на здрава кожа, коса и зъби.
Краставицата допринася и за отделянето на излишната вода от организма. Препоръчва се при отоци и в последните месеци от бременността. В тези случаи е необходимо да се яде по една голяма краставица, но без сол.
Освен като храна тя е незаменима част в кремовете и маските за лице. Ако имате лунички или тъмни петна, то сокът от краставица ще ви помогне, защото той има избелващ ефект. За доброто хидратиране на кожата настържете или нарежете една краставица на кръгчета, с които покрийте лицето и врата си. След 20-на минути изплакнете.
При суха кожа е добре да се прилага тонизираща маска с краставица и мед. Към една средно голяма краставица, изчистена от семките и нарязана на ситно, прибавете 2 с.л. мед, но след като с помощта на пасатор сте постига еднородна смес, която сте прецедили през цедка. В бурканче от крем може да съхранявате маската в хладилник до една седмица, като всяка сутрин и вечер мажете лицето си с памуче. Стоите 3-4 минути и после отмивате с топла вода. Друг вариант е към 2-3 с.л. мед да прибавите 1 с.л. пресен лимонов сок и с тази смес да намажете лицето си, върху което да поставите резенчета краставица. След 15 минути отмивате.

Знаете ли че:
-Най-голям брой биологически активни вещества се съдържат се в малки 5-7 см дълги краставици;
-По време на рецидив на язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника, колит и остър и хроничен ентерит употребата на краставици трябва да бъде ограничена или напълно забранена;
-Краставичният сок укрепва нервната система, предпазва от атеросклероза, подсилва растежа на косата и заздравява ноктите. Най-добре се съчетава със сокове от моркови и спанак
-Краставица, ябълка и целина са идеалната комбинацията за борба с холестерола под формата на прясно изцеден сок. Той помага и при главоболие и проблеми със стомаха. Ако сте над 30 години добре е да пиете от този сок поне няколко пъти седмично, а най-добре -по една чаша ежедневно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар