Translate

сряда, 23 май 2012 г.

От догодина право на пенсия за инвалидност ще имат само хората в работоспособна възраст, които са се осигурявали

Държавата да спре пожизненото изплащане на пенсии за инвалидност, като въведе максимален срок от 5 години. След изтичането на петилетката ще се прави преосвидетелстване. Това предложение е част от стратегията на социалното министерство за затягане на контрола върху инвалидните пенсии и подобряване на работата на медицинската експертиза. Работна група обсъжда какви законодателни промени са необходими, за да се спре източването на системата с лъжливи решения на ТЕЛК.
За целта социалното министерство предлага да се създадат два вида комисии. Видът и степента на увреждането ще продължат да се определят от лекарските комисии към здравното министерство, т.нар. ТЕЛК. На НОИ, който плаща парите, ще се вмени нова функция - да определя процента работоспособност според това дали пострадалият може да се върне отново на работа след оценка на условията на труд. 
Предвижда се  хората с увреждания, които са способни на труд, да работят вместо да разчитат само на инвалидната си пенсия, след като решението на ТЕЛК на практика е ограничило достъпа им до пазара на труда.
Има случаи, като при диабетиците например, когато много от тях могат да продължават да работят и да си докарват добри доходи. Така те няма да разчитат само на инвалидната пенсия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар