Translate

вторник, 15 май 2012 г.

Национална пациентска организация ще проведе безплатни изследвания по време на Изложението Булмедика/Булдентал


В рамките на международната специализирана изложба Булмедика/Булдентал, Национална пациентска организация (НПО) ще проведе за трета поредна година безплатни прегледи и консултации за различни социално-значими заболявания до 18 май 2012 г..
Изследванията ще се провеждат всеки ден от 15 до 17 май, от 10.00 до 16.00 часа, а на 18.05.2012 г. (петък) - от 10.00-14.00 часа, в обособена зона на щанда на НПО - зала 2, щанд А13. Всеки ден ще е посветен на различно социално-значимо заболяване, като изследванията ще се проведат по график и без предварително записване.
На 15* май бе проведен безплатен скрининг за установяване на риска от метаболитен синдром и за наличие на наднормено тегло и затлъстяване. На всички изявили желание да се изследват ще бъде направен анализ на телесния състав със специална апаратура. Чрез тази инициатива се цели откриване на рисковите групи за метаболитен синдром и усложненията, до които води затлъстяването. На изследваните ще бъдат дадени съвети как да контролират теглото си и как да се предпазят от усложненията на метаболитния синдром.
На 16 май на всички желаещи ще бъдат направени скринингови тестове за хепатит B и C. При поява на положителен и/или съмнителен резултат хората ще получат консултация на място от медицински специалист, както и печатни материали за заболяването. Тези пациенти ще бъдат насочвани и към по-задълбочени изследвания в лаборатория и консултация с гастроентеролог.
На 17 май, по повод Световния ден на хипертонията, ще се проведе скринингова акция, включваща измерване на артериалното налягане и изчисляване на сърдечносъдов риск. Предразположените към сърдечносъдови заболявания ще получат информация за този тип заболявания и специални календари, изготвени съвместно с Дружеството на кардиолозите в България, като ще бъдат насочвани към допълнителна консултация със специалисти кардиолози.
18* май ще е посветен на риска от диабет тип 2 сред посетителите на изложението. Всички желаещи ще бъдат изследвани чрез специализиран въпросник “финландски скор” и ще им бъде направен анализ на телесния състав със съответна апаратура. Предразположените към диабет тип 2 ще бъдат насочвани към по-детайлни изследвания и консултация с ендокринолози.
-------
*Изследванията на 15 и 18 май се извършват със съдействието на медицински център за образна диагностика и превантивна медицина Про-Вита.
Повече информация за безплатните прегледи можете да получите на горещата линия на НПО: 0700 10 515 (всеки делничен ден от 11:00 до 17:00 часа, на цената на 1 градски разговор от цялата страна).

Няма коментари:

Публикуване на коментар