Translate

вторник, 22 май 2012 г.

Опасен ум


Много глоби за различни провинения грозят съвременния българин. Нашенецът обаче често успява да мине между капките. Може би защото сме интелигентна и находчива нация, независимо че понякога използваме интелекта си за не толкова сериозни и дори не толкова положителни неща. Като например да прескочим някоя забрана просто за удоволствие.
И след това да се измъкнем ловко, без да ни накажат. Опасен ум има българинът. Но дали пък няма и друга причина да сме толкова умели в заобикалянето на правилата? Има ли достатъчно контрол в наложените закони и наредби? Измислени са куп забрани, но кой следи дали те се спазват?
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви, че няма да бъде увеличен щатът на проверяващите инспектори заради забраната за пушене от 1 юни. Така 600 души ще трябва да следят кой дими незаконно в закрити заведения и стадиони. Атанасова подчерта, че обществото трябва да се стимулира да спазва забраната не със санкции, а с мисълта, че това е европейският модел и е важен за здравето.
Хубаво е да мислим, че българинът ще постъпи по съвест, че няма да запали цигара в селската кръчма, където инспектор няма да го провери. Дали обаче реалността е такава? Кой ще попречи на футболния запалянко, който е върл пушач, да не дими, докато гледа от трибуните например мач от "Б" група. Хулиганите, които пускат бомбички и са готови за бой на стадиона също ли ще постъпят по съвест и няма да запалят?
И ще има ли смелостта скромният инспектор да се изправи сред група от 20 озверели от футболни страсти пушачи на стадиона, за да ги глоби? Това не трябва да е така в една европейска държава. Не трябва да има прекалили с алкохола по стадионите, нито побоища - списъкът с това, което не трябва, е дълъг. Но за съжаление реалността е друга. И докато е така, засиленият контрол е наложителен.
Иначе не само хулиганите по стадионите биха прескочили забраната. Нима запаленият тютюнджия ще остане с цигарата до вратата на ресторанта, ако знае че няма да го санкционират? Или, за да не си разваля удоволствието, ще измисли вариант да пуши и вътре. Дано не се случи както и с останалите забрани - да не се спазват, защото няма кой да ги следи. Въпреки че, за да живеем по-добре, трябва промяната да настъпи първо в нас. Но това вече е друга тема.

Ралица Русева
В-к "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар