Translate

сряда, 23 май 2012 г.

"Как да живеем с диабет? Как да понижим гликирания хемоглобин?"


Започва национална кампания за обучение на деца и млади хора с диабет тип 1 и 2 в 29 градове в страната


Кампанията "Как да живеем с диабет? Как да понижим гликирания хемоглобин?" бе представена в НС и е организирана от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет с подкрепата на Български пациентски форум.
Инициативата е под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика, и ще продължи една година до май 2013 г.
У нас в 29 града ще се проведе обучителна кампания за контрол на диабета. Първият ще е практически, като във всеки град, събота и неделя, ще бъдат обхванати минимум 30 деца с диабет и между 50-70 възрастни.
По време на тези срещи ендокринолози и медицински сестри ще дават насоки как: да мерят кръвната си захар, по-добре да я контролират, да се справят с хипогликемията, се приготвя здравословно меню, се поставя инсулин.и др. Освен това хората ще могат на споделят проблемите си и да разказват как се справят с тях. След което лекарите ще коментират до колко това става правилно.
Втората част на обучението ще е с тестове, за да се види какво е нивото на успеваемост и какво са научили пациентите. Предвижда се обучаващите да попълнят анкета, която ще бъде анонимна, за да се установи с какви трудности се сблъскват при лечението.
Председателят на асоциацията Елисавета Котова съобщи, че умишлено са избрали инициативата да се проведе в по-малките населени места, защото хората, които живеят там, имат по-затруднен достъп до информация и изследвания, необходими за добрия контрол на диабета.
Преминаването от детски ендокринолог към ендокринолог е промяна, която е свързана с известен стрес. Целта на кампанията е по-плавното преминаване на пациентите в детска възраст към 18 г., тъй като у нас лечението на диабет се лекува в две групи - до и след 18 г.
Децата с диабет у нас са между 2500 и 3000, а детските ендокринолози едва 20. Общо хората.със захарна болест у нас над 18 години са около 370 000 - 400 000, като много от тях изобщо не знаят за нея.
Има регистър на децата с диабет, но не и на тези над 18 г. Много от болните остават недиагностицирани, затова е необходимо създаването на регистър и на възрастните с диабет, за да бъде открито заболяването и лекувано навреме, заяви националният
консултант по детска ендокринология доц. Калинка Коприварова.
Тя коментира, че е крайно време да се създаде такъв, както и национална програма за борба със заболяването. Според нея това а абсолютно наложително, защото се задълбочава проблема с броя на пациентите, страдащи от диабет тип 2 и съпътстващите ги усложнения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар