Translate

понеделник, 21 май 2012 г.

МЗ стартира третият етап от националната АНТИСПИН информационна кампания


На 20 май с прояви в цялата страна бе отбелязан Световния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Стартът на инициативите даде началото на Третия етап от Националната информационна АНТИСПИН кампания на МЗ, която тази година се провежда под мотото „Едновременно здрави и достойни”.
Регионалните здравни инспекции в страната организираха здравни дискусии с ученици и студенти, а доброволци разпространяваха здравно-образователни материали, индивидуални предпазни средства и призоваваха за толерантно отношение към хората живеещи с ХИВ/СПИН. Младежки организации организираха бденията със запалени свещи и засаждане на цветни лехи под формата на АНТИСПИН панделки.
Една от централните прояви на Националната информационна кампания е концертът на известни изпълнители в столицата, който се проведе от 17.00 ч. на Лятната сцена в Борисовата градина. Целта на организаторите бе чрез изкуството да се популяризират посланията за безрисковото сексуално поведение, предотвратяващо ХИВ/СПИН и други полово преносими инфекции. На естрадата в столичния парк се изявиха както млади, така и вече утвърдени поп и рок изпълнители.
Доброволци от Клуб „С.У.П.Е.Р.” раздаваха презервативи и брошури, свързани с превенцията на ХИВ/СПИН. В края на концерта участниците запалиха свещи, които бяха подредени под формата на панделката – световния символ на борбата с ХИВ/СПИН. Организатори на събитието са Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН» към Министерство на здравеопазването и Сдружение „Деца и юноши”. Медиен партньор на инициативата е БГ радио.
Към 16 май 2012 г. в България са регистрирани общо 1 532 лица с ХИВ инфекция. 59 са новорегистрираните ХИВ-позитивни от началото на тази година, от тях 43 мъже и 16 жени. Тази година отново се наблюдава тревожна тенденция – повече от половината от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора, от които 44% са от 18 до 29 години, а 10% са под 18 години. Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни лица в столицата София – 32 лица, следват области Пловдив – 5 лица, Варна – 4 лица и Пазарджик – 3 лица. Данните показват, че 37 % от всички новоинфектираните са лица, употребяващи интравенозни наркотици. От началото на 2006 г.  до момента са починали общо 57 пациента.
През първите три месеца на 2012 г. 75026 души са се изследвали в Консултативните кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН /КАБКИС/ и в другите лаборатории в страната. В момента в секторите за лечение на ХИВ/СПИН у нас се проследяват 735 души. 461 от тях получават безплатна трикомпонентна антиретровирусна терапия. Медикаментите се осигуряват изцяло със средства от бюджета на Министерство на здравеопазването. Придържането към терапията позволява на хората да водят пълноценен живот и да са работоспособни. Данните сочат, че към началото на 2012 г. 86% от  пациентите, започнали терапията през 2007 г., са живи. За осигуряването на непрекъснатост на трикомпонентна антиретровирусна терапията, e създаден двумесечен резерв от медикаменти с допълнителни средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” се изпълнява с финансиране от Глобалния фонд вече осма година и обхваща общо 21 приоритетни области. Тя се реализира съвместно с над 50 неправителствени организации, които работят сред групи в най-висок риск – употребяващи наркотици, проституиращи, лица от гей общността, лица от ромска общност, лишени от свобода, млади хора и хора живеещи с ХИВ/СПИН.  През 2011 г. година по Програмата са обхванати 64 484 лица от уязвимите групи  - инжекционно употребяващи наркотици, проституиращи, лишени от свобода, лица от ромска общност, мъже които правят секс с мъже, деца в институции.  Общо 96 267 лица в риск са се изследвали чрез кабинетите за анонимно и безплатно консултиране за ХИВ/СПИН (КАБКИС), неправителствените организации и мобилните медицински кабинети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар