Translate

понеделник, 21 май 2012 г.

Уникална растяща протеза спаси крака на момче


Иван имал костен тумор остеосарком. Без скъпия имплант трябвало да ампутират засегнатата става

Уникална протеза спаси от ампутация крака на 10-годишно момче, съобщи доц. Любен Стоков, началник на клиниката по онкоортопедия в специализираната болница в Горна баня.Малкият Иван страда от остеосарком - един от най-злокачествените костни тумори. Благодарение на иновативното техническо решение
момчето запазва крака си, като ще може да си служи пълноценно с него
Част от бедрената кост се премахва и се замества с растяща протеза, обясни д-р Кирчо Патриков - един от екипа, извършил сложната операция. Този вид протеза е нещо ново за много европейски страни. Изработва се по поръчка за конкретния пациенти струва 85 000 лв. Сумата е непосилна за обикновено българско семейство, затова парите за нея се отпускат от фонда за лечение на деца в чужбина. Това е втора операция запоставяне на иновативната протеза. Още двама пациенти се подготвят за подобна интервенция.
Вероятно около 5-6 деца годишно ще имат нужда отрастяща протеза. Без нея ортопедите могат единствено да фиксират ставата по някакъв начин - например чрез пирон или други традиционни способи. Това обаче я обрича на окончателно обездвижване. Има и още полога вариант - засегнатият крайнит да се ампутира.
Под кожата има приемател, който се активира с вълни отвън. Той предава импулс към протезата чрез минимоторче и така протезата се удължава, а кракът "нараства".
Веднъж на 6 месеца Иван ще идва в Горна баня, където лекарите ще карат болното краче да расте. Удължаването е възможно до около 8-10 см. Когато момчето израсне, след 16 г„ разтегателното устройство ще бъде заменено с окончателна протеза, която ще изравни по дължина болния крак със здравия.Остеосаркомът е един от най-често срещаните тумори в детската възраст. Той е И много агресивен. Лечението е комплексно. След като с биопсия се установи видът на тумора, се прилага химиотерапия. Целта е образуванието да се стопи и да се предотвратят възможни разсейки. При Иван медикаментозното лечение дава отличен резултат - туморът е некрозирал. След като бъде изписано от ортопедията,момчето продължава с химиотерапията. Терапията ще отнеме поне година и половина.Пикът на
остеосаркома е при хора на около 25 г.Той се проявява с болка и подутина. Така било и при Иван. Лекарите веднага го насочват към специализираната клиника по онкоортопедия. В болницата в Горна баня има доста деца, тъй като е единственото място у нас, където оперират малчугани със злокачествени костни тумори.
Понякога малките образувания са no-опасни, поясняват специалистите. Огромните обикновено са нараствали дълго време, а това подсказвало, че не са толкова агресивни. Например остеосаркомът буквално „изяжда" костта само 3-4 седмици след появата на болка Науката засега не е изяснила какво точно предизвиква този вид рак. Хипотезите са за генетично предразположение, комбинирано с влияние на околната среда.
Преди да се появят новаторските протези, у нас, както все още и в други европейски страни, често ампутират засегнатия крайник. Тогава след 3-4 г. са живи едва 25% от пациентите, а с новата протеза се дава шанс на поне 60%, обясни доц. Стоков. Туморът на Иван бил с размери около 20 см, разположен в самата кост, но се разпрострирал и около нея в меките тъкани. Създавал условия за разсейки в белите дробове. За такова малко краче туморът с сериозен - от 32 см кост махнахме 20 см, поясни д-р Патриков.
Премахването на злокачественото образувание и поставянето на импланта станало с една операция, която продължила около 5 часа. Немалко време отишло за грижливото отстраняване на тумора. То трябва да се направи така, че да не се замърси околната тъкан с ракови клетки, допълни ортопедът. Растящите протези могат да се пригалат при много други видове тумори - костни или мекотъканни, уточнява той. Слагат се там, където е необходима реконструкция на ставата. Лекарите в ортопедичната болница в Горна баня се много благодарни на подкрепата, която пациентите им получават от фонда за лечение на деца. Сега той работи много добре, единодушни са лекарите от клиниката. На международна конференция например те научили, че дори в Чехия, където се дават много повече средства за здравеопазване от България, все още не прилагат разтегателни протези заради това, че са скъпи.


Илияна Ангелова
В-к "24 часа"


Няма коментари:

Публикуване на коментар